Categories
SAD

Život u Americi: 17 stvari koje su me iznenadile

Prvi put sam kročila na američko tlo kao srednjoškolka kada sam dobila priliku da provedem jednu školsku godinu u Americi preko razmene FLEX. Život u Americi, kao i više putovanja po SAD-u pokazali su mi kako se Amerika razlikuje od ostatka sveta. Sa vama delim listu od 17 stvari koje Amerikanci rade drugačije i koje su meni bile neobične.

1.    Sve je veliko 

Široke ulice sa više traka, veliki automobili, ogromni supermarketi, XXL pakovanja svakog proizvoda  – npr. uobičajeno pakovanje je galon mleka (3.8 litra) umesto litra mleka, a da vam ne pričam tek koliko pakovanje čipsa postoji.

2.    Amerikanci svuda idu kolima 

amerika

Život u Americi znači da svuda idete kolima. Ići bilo gde peške je, u najmanju ruku, neuobičajeno. Amerikanci svuda idu kolima, čak i do prodavnice u komšiluku. To je zato što su gradovi površinski veći, pa je i veća udaljenost od kuće do škole, prodavnice i sl. Takođe, mnogo Amerikanaca živi van grada ili u ruralnim predelima. U većini gradova, izuzev onih ogromnih kao što su Njujork i San Francisko, gradski prevoz uopšte nije razvijen, pa svi imaju kola. 

Dok sam bila na razmeni, ovo mi je najviše smetalo, jer sam uvek morala da zavisim od nekoga i čekam vožnju. 

3.    Ćaskanje sa ljudima koje ne poznajete

Amerikanci su vrlo druželjubiv narod i često će neko koga prvi put u životu videti započeti neobavezan razgovor sa vama. Ovo mi se najčešće dešavalo dok čekam u redu u prodavnici.

4.    Uvek se ostavlja veliki bakšiš

U Americi je običaj da se ostavlja bakšiš 15-20%. Na moje iznenađenje, ovo nepisano pravili gotovo svi poštuju. Bakšiš se najviše ostavlja konobarima u restoranima i barovima, ali i drugim radnicima u uslužnim delatnostima. Većina Amerikanaca će ostaviti bakšiš čak i kad nije zadovoljna uslugom, barem 10%. Na nekim mestima je bakšiš čak obavezan, tj. automatski je uračunat u cenu večere. 

Ako uskoro putujete u Ameriku, ovde možete pročitati koliko bakšiša treba da ostavite u svakoj situaciji.

5.    Veliki izbor svega

amerikanci

U Americi stvarno sve možete da nađete. Veliki je izbor hrane i pića, odeće, kozmetike, kancelarijskog i školskog pribora, a naići ćete i na gomilu gluposti za koje ni ne znate čemu služe.

Ako ste neodlučni, provešćete mnogo vremena u prodavnici dok odaberete jedno od milion različitih mleka. Dobra strana je što je prisutna hrana iz svih krajeva sveta i svaka vrsta voća i povrća tokom cele godine (npr. sveže jagode i maline zimi). Ako postoji bilo šta što će vam život učiniti bar malo lakšim ili vam uštedeti koji minut vremena – Amerikanci su smislili neki proizvod za to. Čak možete kupiti i već skuvana i oljuštena jaja.

6.    Ljubaznost osoblja

Osoblje svuda u Americi je izuzetno ljubazno. Kada uđete u prodavnicu, prodavac će vas pozdraviti sa Hi, how are you doing today? Prvi put kada sam se doživela da me neko ko me ne poznaje pita kako sam, zbunila sam i nisam znala šta da kažem, ali kada sam se navikla, shvatila sam da je lepa promena. Prvo mi se činilo da je ovakva ljubaznost preterana ili isfolirana, ali sad kad razmislim – pravo je osveženje kad posle mrkog pogleda kasirke u Maksiju dobijem pozdrav sa velikim osmehom. Takođe, reči izvini i hvala se mnogo više koriste nego kod nas.

7.    Mušterija je uvek u pravu

Ovo u teoriji važi i kod nas, ali u praksi nije uvek tako. U Americi jeste. Kakav god problem da imate sa nekim proizvodom ili uslugom, pa čak i ako ste vi krivi, prodavci će vam izaći u susret. Uvek možete da vratite proizvod kojim niste zadovoljni, dobijete povraćaj novca i rešite bilo koji problem. Sa ovim sam se susrela i iz drugog ugla, jer sam radila kao konobarica u restoranu. Dešavalo se da gosti sami osmisle svoje jelo tako što za neko jelo iz menija zatraže da izbacimo polovinu sastojaka i ubacimo neke druge i to je bilo skroz normalno, sve dok su oni zadovoljni. Sve specijalne zahteve smo uvek ispunjavali ukoliko je to ikako moguće.

8.    Zastave su svuda

americka zastava

Život u Americi znači i da viđate američke zastave na svakom koraku. Kod nas je uobičajeno videti zastavu Srbije na zgradama državnih institucija, ali u Americi su zastave svuda, pa i na mnogim kućama.

9.    Bezbednosne provere u školi

Sve škole u Americi imaju probe evakuacije za slučaj požara, a neke škole čak imaju probu i za slučaj pucnjave u školi. 

U mojoj školi je na ulazu postojao security check, kao na aerodromu. Kroz to smo prolazili svakog dana na ulazu u školu. Takođe, bilo je dozvoljeno da donesemo samo praznu flašicu za vodu pa da je napunimo u školi, da se ne bi desilo da je flašica napunjena alkoholom. Ovo nije slučaj sa svim školama u Americi, ali kod mene je bilo tako.

10. Mladi nemaju pojma gde je Srbija, stariji znaju da je tamo bio neki rat

Imala sam bezbroj smešnih konverzacija gde uzalud pokušavam da objasnim gde je Srbija. Moje konverzacije u školi su izgledale ovako:

Profesor: „So, this is Ema, she is our new exchange student from Syria!”
Svi prave uplašenu facu, jer misle da dolazim sa ratnog područja.
Ja: „No, not Syria. I’m from Serbia.”
Đaci: „Wow, Siberia, is it really cold there? Do you have polar bears?”
Ja: „No, not Siberia, S e r b i a.”
Zbunjeni pogledi
Ja: „It’s a small country in Europe.”
Svi: „Ohhh Europe, okay.”

Mešanje Srbije sa Sibirom ili eventualno Sirijom je bilo obavezno. Uz to su dolazila pitanja kao što su: Da li imaš kamilu, da li si videla polarnog medveda, da li imate telefone tamo, itd. Prva taktika mi je bila da pomenem Novaka Đokovića – niko nije znao ko je (doduše, to je bilo 2015. godine). Zatim sam pokušavala da objasnim gde je Srbija pomoću susednih zemalja kao što Mađarska, Rumunija, Hrvatska, ali ni za njih skoro niko nije čuo. Na kraju sam morala da se zadovoljim objašnjenjem: Srbija je mala zemlja relativno blizu Italije. Stariji su često čuli za Srbiju, ali jedino što su znali je da je tamo bio rat i često bi me pitali kakva je sada situacija u Srbiji i da li je bezbedno.

11. Klimatizovan prostor i mnogo leda u pićima

Leti je svaki zatvoren prostor toliko rashlađen da sam ja uvek nosila džemper sa sobom u školu, na posao, u restoran… Takođe, Amerikanci cele godine koriste led u velikim količinama. Kada naručite sok u restoranu čaša je uvek puna leda. Amerikanci očigledno ne vole da im bude vruće. 

12. Praznični duh

amerika praznici

Praznični duh u Americi prisutniji je nego u bilo kojoj drugoj državi koju sam posetila. Amerikanci obožavaju da dekorišu celu kuću i postoje čak i takmičenja za najbolje ukrašenu kuću za Božić, Noć veštica i slično. Mislim da je za Božić najveća euforija. Praznična muzika se pušta svuda čak i mesec dana pre Božića i svi kupuju poklone. Generalno Amerikanci od svega vole da naprave veliki događaj, bilo da su to praznici, sportska dešavanja ili nešto treće.

14. Šoping i rasprodaje

U Americi popusti stvarno umeju da budu ogromni. Kad je veliko sniženje možete kupiti stvari snižene i do 75%. Čak i luksuzniji brendovi imaju velika sniženja.

Najveće ludilo je za Black Friday. Kod nas se poslednjih godina organizuje Crni petak, ali to u Americi izgleda totalno drugačije. Black Friday počinje već u četvrtak uveče. Radnje su otvorene cele noći i ceo naredni dan. Sniženja su ogromna, pa se dešava i da izbije tuča oko snižene tehnike. Jedini Black Friday koji sam doživela u Americi bio je ludilo. Mama jedne drugarice je nas četiri odvezla u šoping centar u 12 uveče i mi smo bile u kupovini do 5 ujutru. Tržni centar je bio pun u to gluvo doba noći i ispred nekih radnji je bio dugačak red.

13. Ležerno oblačenje

amerikanci

Ljudi su uglavnom mnogo ležernije obučeni nego što je to slučaj kod nas i udobnost im je na prvom mestu. Ta opuštenost je išla dotle da su u mojoj školi su svi nosili različite, tj. rasparne čarape. Kada sam pitala drugaricu zašto ih tako nose, rekla mi je da ih mrzi da traže par, a i da im je ovako kul. Devojke su uglavnom bile mnogo manje sređene i našminkane nego u mojoj školi u Srbiji, a momci koji treniraju su često nosili čarape uz sportske papuče. 

15. Nema alkohola pre 21. godine

Ovo nije samo formalna granica kao kod nas gde svi znamo da i mlađi od 18 piju. U Americi je zakon strog i nema šanse da se desi da kupujete alkohol i da vam ne zatraže ličnu kartu. 

16. Možete kupiti pištolj u supermarketu

Generalno, u Americi je mnogo lakše legalno kupiti oružje nego kod nas. Zakoni za oružje se razlikuju od jedne savezne države do druge, ali u nekim državama nije potrebna nikakva specijalna dozvola ili period čekanja.  To znači da možete da uđete u Walmart i za pola sata završite proceduru kupovine oružja.

17. Novčanice u svim apoenima su iste boje i porez nije uračunat u cenu

amerikanci

Verujem da već znate da je dolar zelene boje, ali tek kad počnete da plaćate u dolarima, shvatite koliko je zbunjujuće da u novčaniku pronađete novčanicu koja vam treba.

U Americi porez nije uračunat u cenu proizvoda kao kod nas, tako da ćete konačnu cenu saznati tek na kasi. Na primer, ako želite da kupite čokoladicu čija je cena $1, kad stignete na kasu vaš račun će biti $1.10. Porez se razlikuje od jedne savezne države do druge.

Ako ste već bili u Americi, šta vas je iznenadilo? Ako ste se zabavili čitajući ovaj tekst, pročitajte i drugi deo.

2 replies on “Život u Americi: 17 stvari koje su me iznenadile”

Comments are closed.