Categories
Razmene

Kako aplicirati za FLEX – besplatna razmena u Americi

Šta je FLEX razmena?

FLEX je program razmene učenika u kome srednjoškolci dobijaju stipendiju Vlade SAD da jednu školsku godinu provedu u Americi živeći u američkoj host porodici i pohađajući američku srednju školu. FLEX razmena obuhvata više država Evrope i Azije među kojima su i Srbija i Crna Gora. Postojii sličan program – YES koji između ostalog obuhvata BiH, Severnu Makedoniju i Kosovo. 

Kakvo je bilo moje iskustvo na FLEX razmeni možete da pročitate OVDE.

Koliko to košta?

S obzirom na to da su izabrani učesnici programa FLEX stipendisti američke vlade, pokriveni su skoro svi troškovi. Plaćena vam je avionska kartazdravstveno osiguranje, kao i svi troškovi vezani za upis u školu koju ćete pohađati i pronalaženje porodice gde ćete živeti. Pored toga, dobijaćete i mesečni džeparac od 125 dolara.

Učesnici ovog programa žive u porodicama domaćinima ili host porodicama. To su porodice volonteri koje prihvataju da ugoste jednog ili više učenika tokom perioda razmene. Pošto ćete živeti sa porodicom, imaćete svoju sobu ili krevet i biće vam obezbeđena hrana ili novac za nju (barem za tri glavna obroka). Jedino što treba da obezbedite je pasoš i novac za slučaj da vam mesečni džeparac nije dovoljan, odnosno ako na razmeni želite da kupite nešto posebno, otputujete negde i slično.

Ko može da se prijavi?

Možete da se prijavite ako u trenutku apliciranja:

– pohađate osmi razred osnovne škole, prvi ili drugi razred srednje škole
– imate prosek u školi: dobar, vrlo dobar ili odličan
– državljanin ste Srbije (ako aplicirate u Srbiji) ili Crne Gore (ako aplicirate u Crnoj Gori)
– učili ste engleski jezik – Nije potreban visok nivo znanja niti sertifikat i nivo znanja engleskog nije presudan u selekciji
– ispunjavate uslove za dobijanje američke vize
– niste boravili u Americi duže od 3 meseca u proteklih 5 godina
–  vaša porodica nije emigrirala, aplicirala niti planira da aplicira za emigraciju u SAD

Za aktuelne i zvanične informacije, pratite ovaj sajt.

Kako mogu da se prijavim?

Selekcija se sastoji od nekoliko krugova, od kojih ću svaki detaljno opisati.

Prvi korak: 

Prvi krug se održava u septembru u više gradova Srbije i Crne Gore (OVDE možete pročitati tačne datume i mesta testiranja). Treba samo da se pojavite na testiranju u gradu koji vam je najbliži i ponesete fotografiju dimenzija 3×4 cm, identifikacioni dokument (pasoš, đačku knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih) i crnu hemijsku. Ne postoji prijavljivanje unapred, već samo dođete na dan testiranja.

Prvi krug obuhvata pisanje nekoliko kratkih eseja na engleskom jeziku. Teme za eseje su vezane za vas i vaš svakodnevni život ili su to neke životne teme, lične teme. U njima treba da iskažete svoja mišljenja, opišete događaj koji vam se dogodio ili nešto slično. Ti eseji predstavljaju vašu ličnost i pokazuju da li ste dobar kandidat za iskustvo razmene. Gramatika, forma eseja i vokabular nisu presudni (sve dok je razumljivo šta ste hteli da kažete). Mnogo više je važna vaša ličnost i ono što imate da kažete. Od vašeg eseja se ne očekuje da bude savršen već da predstavlja VAS.

SAVET: Za pisanje eseja imate vrlo malo vremena, zato dobro organizujte svoje vreme i samo PIŠITE. Nemate kad da razmišljajte Šta ako (ne) prođem? ili kako se kaže neka fraza na engleskom.

Meni je ovaj krug bio najteži. Volim dobro da razmislim pre nego što nešto napišem, ali za to nije bilo vremena. Na kraju sam jedva stigla da napišem šta sam htela i nisam bila preterano zadovoljna svojim esejima.

Drugi korak semifinalist stage:

Nakon prvog kruga, čekaćete neko vreme dok ne saznate da li ste prošli u drugi krug. Ako jeste, čeka vas najobimniji deo posla, a to su intervjui, pisanje još dva eseja, standardizovani test engleskog i popunjavanje aplikacije.

Postoje dva intervjua. Na grupnom intervjuu radite određene zadatke u timu. Na individualnom intervjuu će vam biti postavljana pitanja iz svakodnevnog života, situaciona pitanja i pitanja o vama. 

Eseji se pišu na slične teme kao i u prvom krugu (imaćete malčice više vremena) i ceo taj deo je jako sličan prethodnom krugu.

Test engleskog jezika traje oko sat vremena, ali nije mnogo težak i trebalo bi da ga bez problema savladate ako ste učili engleski ranije. Ne stresirajte se oko testa, jer se on više odnosi na vaše razumevanje i korišćenje jezika, a ne na neki deo gramatike koji treba da bubate veče pred testiranje.

Osim toga, u ovom krugu će se od vas zahtevati da prikupite dokumentaciju i popunite aplikaciju sa informacijama vezanim za vaš boravak u Americi. Kada sve ovo obavite, sledi čekanje od par meseci, koje će vam verovatno izgledati još duže.

SAVET: Najbolji savet koji neko može da vam da za ovaj krug je da budete svoji. Znam, ne zvuči kao koristan savet, ali je jedini savet koji vam može pomoći, jer ne postoji univerzalni recept za uspeh kada je u pitanju razmena. Finalisti će biti izabrani na osnovu prijave, svih intervjua, testova i eseja i pripremljenosti za ovakvo iskustvo koje ste pokazali u njima. Trudite se da na intervjuima i u esejima pokažete zašto ste vi pravi kandidat za razmenu i zašto toliko želite da postanete exchange student. Zato, ne pokušavajte da se pretvarate, već budite ono što jeste. 

Ako se pretvarate, možete sebi zagorčati život na razmeni. Na primer: ako kažete da obožavate kampovanje, moguće je da vas spoje sa porodicom koja često kampuje što bi vam možda bio problem ako zapravo ne volite tako dug boravak u prirodi.

Poslednji korak:

Nakon nekoliko meseci bićete obavešteni da li ste izabrani da budete učesnik programa. Ako jeste, u ovom koraku ćete obavljati poslednje pripreme za vaš odlazak i čekaćete vest o tome gde ćete biti smešteni. Održava se i orijentacija sa svim učesnicima programa koja ima za cilj da vas što bolje pripremi za život u Americi, novu školu, porodicu i prijatelje. Ovo je i prilika da upoznate ostale učesnike programa sa kojima ćete sigurno postati prijatelji.

Gde ćete biti smešteni, odnosno gde ćete provesti narednu školsku godinu, možete saznati nekoliko dana ili pak nekoliko meseci nakon što saznate da ste izabrani za program. Ja sam svoj grad i host porodicu dobila krajem jula i otišla za Ameriku dvadesetak dana kasnije. Kada dobijete porodicu, postoji mogućnost da stupite u kontakt s njima i saznate nešto više o njima. Posle toga vam ostaje samo pakovanje i čekanje datuma za polazak.

A šta kad se vratim?

Kada se vratite sa FLEX razmene, normalno nastavljate vašu srednju školu. Moguće je da ćete imati nekoliko predmeta za polaganje i predmete koje polažete određuje Ministarstvo prosvete. Za gimnazije je to uglavnom par predmeta, dok stručne srednje škole mogu imati više predmeta za polaganje. Predmeti koje dobijaju učenici se razlikuju, tako da se desi da isti smer dobije nekad nijedan, a nekad dva ili tri predmeta za polaganje. Ja sam, kao učenik filološkog odeljenja, polagala latinski, drugi strani jezik, srpski jezik i književnost. Iste godine učenici moje škole sa društvenog i prirodnog smera polagali su samo drugi strani jezik. Postoji i mogućnost da ćete morati da ponavljate jednu godinu, ali ja sam za ovu opciju kod nas čula samo u teoriji. Ne poznajem nikoga ko je posle ove razmene ponavljao razred. 

U svakom slučaju, nemojte da vas razlika u predmetima ograničava, plaši ili utiče na vašu odluku o razmeni. To stvarno nije ništa strašno. Ispite polažete u dogovoru sa vašim profesorima i imate stvarno dovoljno vremena da ih spremite. Takođe, ne poznajem nikoga ko ove ispite nije položio.

SAVET: O ovome nemojte da razmišljate dok za to ne dođe vreme. Ne dozvolite da vam bude ograničavajući faktor kada razmišljate o razmeni, jer stvarno nije nešto što treba da vas plaši. Možda ćete morati malo da učite na letnjem raspustu ili kada se vratite u školu, ali biće vredno toga, verujte mi na reč.

Zaključak

Ja bih svakom preporučila da se prijavi za FLEX ili neku drugu razmenu, jer je meni to iskustvo bilo neprocenjivo. Ako vas je ovaj tekst barem malo zaintrigirao, razmišljate o razmeni ili mislite da se ne biste loše snašli, PROBAJTE! Ništa vas ne košta i biće vam korisno iskustvo, makar i bili odbijeni. Ja sam aplicirala u prvoj godini srednje škole i nisam bila izabrana, ali sam se sledeće godine prijavila opet i otišla u Ameriku.

Mojih pet razloga zašto mislim da svako treba da ode na razmenu, možete pročotati ovde. Ako imate bilo kakvih pitanja o razmeni i testiranju, pišite mi ovde ili na Instagramu.

Verified by MonsterInsights