Categories
BiH Putovanja

Sarajevo za vikend – šta posetiti i probati

Sarajevo je grad koji stvarno ima dušu. Posle besprekorno uređene Ljubljane, pomalo haotično Sarajevo mi je bilo iznenađenje. Ubrzo me je kupilo svojim šarmom, a posle prvog bureka sam ozbiljno razmišljala da se ni ne vratim u Beograd. Najljubazniji ljudi, vanserijska hrana i mnogo lekcija iz istorije učinili su ovo putovanje nezaboravnim.

Saveti za planiranje puta

Prevoz – Do Sarajeva možete stići kolima ili busom. Mi smo išli prevoznikom Kondor iz Beograda koji je skroz korektan, iako je put od Beograda do Sarajeva stvarno loš.

Smeštaj – Ja sam se odlučila za Airbnb. Možete naći odličan smeštaj za male pare. Preporučila bih ovaj autentični stan u centru.

Koliko dana? Najbitnije stvari u Sarajevu mogu da se obiđu za dva dana, ali preporučila bih da ostanete tri da ne biste morali da žurite.

Valuta u Bosni je konvertibilna marka. 1KM = 60 RSD = 0.5 EUR

Baščaršija

Zaštitni znak i kulturno-istorijski centar Sarajeva. Na trenutke stvarno podseća na Tursku, kako zbog arhitekture i turističkih atrakcija tako i zbog svih ukusa i mirisa koji se šire Baščaršijom. Tu se nalazi većina aščinica, poslastičarnica, buregdžinica…

Na Baščaršijskom trgu nalazi se poslednji sebilj u Sarajevu. Sebilj je javna drvena česma i nekada ih je bilo mnogo u Sarajevu, ali ovaj u Baščaršiji je poslednji očuvan.

U Baščaršiji se nalazi i Gazi Husrev-begova džamija, jedan od najznačajnijih spomenika islamske arhitekture u našem regionu. Preko puta džamije nalazi se istoimeni muzej, a u blizini je i Gazi Husrev-begov bezistan. Bezistan je bazar gde se u osmansko vreme trgovalo. I danas ima istu svrhu, pa možete da prošetate bezistanom i vidite šta se sve zanimljivo nudi na tezgama. U blizini se nalazi i Sahat kula.

Kazandžiluk

Ova ulica je idealno mesto za kupovinu unikatnih sarajevskih suvenira. Kazandžiluk je putovanje kroz vreme, vraća u period kada su kazandžije pravile različite predmete i prodavale ih ovde. Uživajte u šetnji, razgledajte i možda ćete pronaći savršen poklon iz Sarajeva na nekoj od tezgi.

Kazandžiluk, Sarajevo

Burek, ćevapi i baklave

Nigde se ne uživa u hrani kao u Sarajevu!

Probajte burek ili pitu u mojoj omiljenoj Buregdžinici Bosna ili u buregdžinici Sač. Izbor je ogroman: burek (kako kažu, burek je samo sa mesom) i razne pite – krompiruša, zeljanica, sirnica i druge. Najbolji deo je preliv (pavlaka) koji ide preko pite, po želji. Za piće je tu jogurt ili ajran (turska verzija jogurta). Eksplozija ukusa za malo para.

Burek, Sarajevo

Ćevapi. Verovatno jedna od prvih stvari koja vam padna na pamet kada pomislite na Sarajevo. Postoji mnogo različitih mišljenja gde su najbolji ćevapi. Ja sam dobila preporuke za ćevabdžinice Petica kod Ferhatovića, Hodžić i Željo. Ovaj put smo stigli da degustiramo ćevape kod Ferhatovića i kod Želja. Prednost dajem Petici kod Ferhatovića gde smo se vratili više puta, ali i jedni i drugi su bili odlični.

Sarajevski ćevapi

Baklave, tulumbe, urmašice, trileće… Nema tog orijentalnog slatkiša koji ne može da se kupi u Sarajevu. Ima mnogo prodavnica kolača u centru i uglavnom su sve dobre. Ja nisam neki fan kolača sa šerbetom, pa sam njih preskočila. Ali, svakog dana sam jela trileće u slatkim poslastičarnicama u Baščaršiji.

Tunel spasa

Sarajevski ratni tunel je tunel koji je prokopan za vreme opsade Sarajeva od 1992. do 1996. Kako je ceo grad bio pod opsadom, Sarajlije su došle na ideju da prokopaju tunel ispod piste sarajevskog aerodroma koji će ih povezati sa ostatkom bosnohercegovačke teritorije. Skoro tri godine je ovaj tunel bio jedina veza opkoljenog Sarajeva sa svetom. Zahvaljujuću tunelu dužine od 800 metara, omogućeno je snabdevanje grada hranom, električnom energijom, naftom, itd. Ovaj tajni tunel je imao ogroman značaj za opstanak naroda za vreme opsade i rata.

Danas je sačuvano oko 20 metara tunela koji je pretvoren u muzej. Muzej govori o opsadi Sarajeva, izgradnji tunela i njegovoj važnosti za Sarajevo. U muzeju Tunel spasa naučila sam mnogo. Bila sam zapanjena činjenicom da toliko malo znam o opsadi Sarajeva, tom užasnom vremenu u gradu, a i o ratu devedesetih generalno.

Tunel spasa, Sarajevo

Šetnja pored Miljacke 

Jedna od najlepših stvari u Sarajevu je šetnja pored reke Miljacke. 

Za vreme šetnje videćete mnogo važnih građevina za Sarajevo. Jedna od njih je raskošna zgrada Gradske većnice. Gradska većnica je zapaljena 1992. godine kada je nestao ogroman deo knjiga i dokumenata vezanih za istoriju Bosne i Hercegovine, a ponovo je otvorena 2014. godine.

Gradska vijećnica

U blizini se nalazi Careva džamija, najstarija džamija u Sarajevu.

 Šetajući duž Miljacke, proći ćete pored mnogo mostova. Principov most ili Latinska ćuprija je most kod kog je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda. Danas se u zgradi ispred koje je izvršen Sarajevski atentat nalazi muzej Sarajevo 1878-1918 u kome možete saznati više o BiH za vreme austrougarske vladavine.

Miljacka

Zanimljiv je i most Festina Lente (na latinskom požuri polako) koji su dizajnirali studenti Akademije lepih umetnosti. Akademija lepih umetnosti nalazi se u prelepoj zgradi (na slici ispod) do koje vodi most.

Akademija lepih umetnosti

Sarajevo susret kultura

Sarajevo Meeting of Cultures je oznaka koja se nalazi na ulici Ferhadija. Samo jedan korak čini se da se osećate kao da ste prešli u neki drugi grad. Sarajevo susret kultura simboliše da je Sarajevo grad gde se spajaju istok i zapad. Na tom mestu se sreću osmanska islamska i austrougarska hrišćanska kultura. Sa jedne strane ulice započinje Baščaršija i oseća se miris ćevapa i baklava, dok se sa druge strane nižu zgrade u austrougarskom stilu.

Večna Vatra

Večna vatra se nalazi u srcu sarajevskog šetališta. To je spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svetskom ratu. Večna vatra je predstavljena na dan prve godišnjice oslobođenja Sarajeva – 1946. godine. Plamen koji se nalazi u bakarnom ognjištu je stalno upaljen, kao simbol na večno sećanje na oslobodioce grada.

Večna vatra, Sarajevo

Žičara Sarajevo

Trebevićka žičara je bila zatvorena 26 godina i ponovo je otvorena 2018. Vožnja do Trebevića traje oko osam minuta i kako se polako udaljavate od Sarajeva, pogled postaje sve bolji. Baš sam uživala u pogledu dok smo se vozili. Međutim, kad smo stigli do vrha, dočekala nas je magla! Nažalost, nismo mogli da vidimo pogled na Sarajevo s vrha za koju verujem da je fenomenalan. Obratite pažnju na to kada birate vreme za žičaru.

Cena karte je 20 KM za sve koji nemaju prebivalište u BiH. 

Vrelo Bosne

Najveće iznenađenje prilikom posete Sarajevu. Dok nisam krenula da istražujem o Sarajevu, nisam mogla ni zamislim da se u gradu krije takva zelena oaza.

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je mesto gde izvire reka Bosna. Nalazi se na periferiji Sarajeva, kod naselja Ilidža (postoji tramvaj koji ide do Ilidže). Ovo mesto je uređeni park prirode sa klupama, igralištima, restoranom… U vodi ćete videti labudove, patke i ribe, a svuda oko vodenih površina je zelenilo. Vrelo Bosne je odličan izbor za izlet u prirodi, poludnevni ili celodnevni. Meni je bilo baš krivo što nisam mogla da odvojim ceo dan samo za Vrelo.

Cena za ulaz u Vrelo Bosne je 2 KM.

Zlatna ribica

Predlog za jedan autentičan kafić u Sarajevu. Fantastičan enterijer sa milion unikatnih detalja, odlična muzika, super atmosfera i vino koje se služi u ovakvim čašama. Odlično mesto za piće posle celodnevnog obilaženja.

Kafić u Sarajevu

I to je to! Nadam se da vam je tekst bio koristan i zanimljiv. Ako tražite još inspiracije za vikend putovanja, bacite pogled na moje tekstove o Ljubljani i Krakovu.

Do sledećeg putovanja!

Verified by MonsterInsights