Istanbul_Turska_emakaplani
Putovanja Turska

Putovanje u Istanbul – iskustvo i preporuke (2020)

Istanbul mi je duže vreme na listi gradova koje želim da posetim, ali mi nije bio u planu za ovu godinu. Taman kad sam prihvatila da ove godine neće biti moguće putovati van zemlje, neke države su počele da otvaraju granice, a ja sam diplomirala i poželela da sebe častim putovanjem. Nije bilo teško izabrati destinaciju s obzirom na to da je Turska jedna od retkih zemalja koja je otvorila granice i za koju nije bio potreban ni PCR test.

Istanbul definitivno zaslužuje vašu posetu! U ovom veličanstvenom gradu ćete za male pare videti, probati i iskusiti štošta. Agencije često imaju povoljne aranžmane, a i samostalno možete organizovati jeftino putovanje. Istanbul je zaista dosta jeftiniji od zapadnoevropskih prestonica.

Istanbul

Put u Istanbul za vreme korone

Situacija se stalno menja, pa obavezno proverite koja pravila trenutno važe za ulazak u Tursku i kakve su mere na snazi tamo. 

Moje iskustvo sa beogradskog aerodoma nije se razlikovalo od onog sa aerodroma u Istanbulu. Sve funkcioniše relativno normalno, sa tim što su aerodromi prazniji i svi nose maske. Nošenje maski bilo je obavezno za vreme trajanja leta. U avionu smo morali da popunimo obavezan formular za ulazak u Tursku (lični podaci, kontakt, pitanja o simptomima).

U Istanbulu je u septembru bilo obavezno nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom, osim u restoranima i kafićima. Moram reći da su ovu meru gotovo svi poštovali i da sam retko viđala nekoga da ne nosi masku. 

Očekivala sam da grad bude poluprazan. Međutim, Istanbul je i ovog septembra bio poprilično živ iako verujem da je znatno posećeniji u normalnim okolnostima.

Crveni tramvaj Istanbul
Čuveni crveni tramvaj prolazi kroz Istiklal ulicu

Kako do Istanbula? 

U Istanbul sam putovala polovinom septembra u sopstvenoj režiji. Avionske karte sam kupila desetak dana ranije. Cena povratne karte Air Serbia iz Beograda do Istanbula bila je oko 14 000 dinara. Let traje oko sat i po. Postoje agencije koje nude odlazak u Istanbul autobusom, što je dosta jeftinija opcija. Nije loš izbor ako vam ne smetaju duga putovanja busom.

Od aerodroma do hotela uzeli smo taksi koji možete uhvatiti ispred aerodroma. Cena od aerodroma Istanbul Airport do Galata kule je 150 lira (16 evra). Aerodrom je sa gradom povezan i linijama gradskog prevoza.

Smeštaj 

Pre odlaska u Istanbul, pročitala sam da su najbolje lokacije za smeštaj Sultanahmetokolina Galata kule, kao i Taksim.

Mi smo se odlučili za Galatu i definitivno nismo pogrešili. Vreme nas je poslužilo, pa smo skoro svuda smo išli peške. Glavna ulica Istiklal i Galata kula su nam bile na par minuta hoda, ali smo bili udaljeni od bilo kakve gužve i buke. Uličice u našem komšiluku su bile skroz simpatične, fotogenične, pune instagramičnih kafeterija i restorana. Taksim mi se nije preterano dopao, dok Sultanahmet jeste odlična lokacija, pogotovo zbog blizine svih znamenitosti, ali je i mesto sa ubedljivo najviše turista.

Smeštaj sam rezervisala preko Airbnb-a i cena noćenja za nas dvoje bila je ukupno 30 evra. U pitanju je mali, ali presladak studio apartman za dve osobe. Enterijer mi se baš svideo – moderan sa elementima tradicionalne Turske. Ako vas zanima kako izgleda ovaj smeštaj, kliknite ovde da pogledate i rezervišete.

Šta posetiti u Istanbulu?

Istiklal Caddesi i Galata kula

Mi smo istraživanje Istanbula započeli od glavne pešačke ulice – Istiklal Caddesi. Prvi utisci: moderno i živo. Privlačio nas je miris donera sa kioska i pečenog kestena koji su nudili ulični prodavci, ali i izgled najrazličitijih vrsta baklava koje su pažljivo poređane u izlozima poslastičarnica. Naravno, tu je i mnogo prodavnica – suvenira, odeće i kozmetike.

Galata kula

Na jednom kraju ulice nalazi se Galata kula, dok drugi kraj ulice izlazi na Trg Taksim. Na Taksimu se nismo mnogo zadržavali, jer nam tamo ništa nije bilo posebno zanimljivo. Pored Galata kule smo prolazili svakog dana i divili se njenoj posebnosti u odnosu na moderne zgrade koje je okružuju. U uskim ulicama oko kule nalazi se nekoliko popularnih kafića i restorana u kojima se uvek traži mesto više. Moguće je popeti se na vrh kule odakle se pruža pogled na Istanbul. Mi smo to ovog puta preskočili, ali verujem da je pogled vrhunski.

Prijala nam je energija ovog dela grada, pa smo gotovo svako veče završavali pićem u nekom od slatkih kafića u uličicama u blizini Galata kule. Ili posetom poslastičarnici za dopunu zaliha baklava i trilećea. 

Aja Sofija i Plava džamija

Ako ste čuli za bar jednu znamenitost u Istanbulu, onda je to definitivno Aja Sofija. Ono što možda ne znate je da je Aja Sofija sagrađena još u 6. veku za vreme vizantijskog vladara Justinijana I. Tada je bila hrišćanska crkva i centar ne samo verskog nego i političkog i umetničkog života Vizantijskog carstva. Aja Sofija kasnije postaje džamija pa muzej. Ove godine je doneta odluka da Aja Sofija ponovo postane džamija. I dalje je možete posetiti, samo ne za vreme molitve. 

Aja Sofija

Za ulaz u džamiju morate poštovati pravila oblačenja (slika ispod). Ako nemate svoju, maramu za jednokratnu upotrebu možete kupiti kod ulaza u džamiju. Ako želite da vidite unutrašnjost džamije, morate izuti cipele. Ova pravila važe i za druge džamije. Ulaz u džamije se ne naplaćuje.

Pravila za ulazak u džamije

Plava džamija ili Džamija sultana Ahmeta nalazi se preko puta Aja Sofije, pa je najbolje da obe posetite u istom danu. Naziv Plava džamija dobila je zbog plavih pločica koje krase unutrašnjost džamije. Ovo je jedina džamija u Istanbulu koja ima 6 minareta (ostale imaju 2 ili 4). Eksterijer je još lepši od Aja Sofije, ali je skoro cela unutrašnjost bila pod rekonstrukcijom tako da nisam uspela da vidim kako zapravo izgleda iznutra. 

Topkapi palata

Topkapi palata bila je raskošna rezidencija otomanskih sultana skoro od 15. do 19. veka. Tokom ovih 400 godina, Topkapi palata bila je centar Otomanskog carstva. Nakon toga, rezidencija sultana postaje modernija Dolmabahče palata. Topkapi je danas muzej koji sjajno prikazuje islamsku arhitekturu i život na dvoru u vreme Osmanskog carstva. 

Topkapi Istanbul

Ubedljivo najzanimljiviji deo muzeja je Harem, koji se posebno doplaćuje (70TL). U haremu nećete videti samo prostorije gde su živele žene iz harema već i odaje sultana, njegove porodice i posluge. Obavezno zastanite i pročitajte natpise koji stoje u svakom delu harema da biste saznali kako je harem funkcionisao, koja su bila pravila, kako su živele žene u haremu i još mnogo toga.

Ulaznica za Topkapi palatu je 100TL (10 evra), a uz studentsku karticu samo 30TL (3 evra). 

Cisterna Bazilika

Jedno od neobičnijih mesta koja sam posetila i to ne samo u Istanbulu. Cisterna Bazilika je podzemna cisterna koja je nekada snabdevala Carigrad vodom. Izgrađena je još za vreme vladavine Justinijana I (527-565), kao i Aja Sofija. 

To je podzemna konstrukcija koja se sastoji od 336 stubova u 12 redova. Neki stubovi su dorski, a drugi su u korintskom stilu. Cisterna je najpoznatija po dva stuba koja u osnovi imaju glave Meduze. Dve glave Meduze predstavljaju umetnička dela iz rimskog perioda i prate ih čuvene legende. Utisak iz cisterne – misteriozno, neobično i zanimljivo.

Muzej Istanbul

Ako volite da posećujete nesvakidašnje atrakcije, ne propustite cisternu. Cena ulaznice je 30TL (oko 3 evra).

Napomena: Nažalost, cisterna je od 19. novembra zatvorena za posetioce, zbog mera protiv korona virusa. 

Kadikoy 

Ovo je mesto koje mi je najdraže da preporučim, zato što se uglavnom ne nalazi na “must see” listama za Istanbul. Kadikoy je deo Istanbula koji se nalazi na azijskoj strani grada. Kako je većina poznatih turističkih atrakcija na evropskoj strani, mnogi posetioci Istanbula uopšte ne kroče na azijsko tlo.

Mi nismo odoleli prilici da posetimo azijski kontinent makar na jedno popodne i iznenadili smo se koliko se ovaj azijski Istanbul razlikuje od evropskog dela. Na kraju nam se toliko svideo da smo zaključili da bismo sledeći put rado tražili smeštaj u Kadikoy-u (mada je to malo nepraktično za prvu posetu gradu).

Kadikoy Istanbul

Do Kadikoy-a se stiže kratkom vožnjom trajektom preko Bosfora (4TL ≈ 0.4 evra u jednom smeru). Ukrcali smo se na trajekt kod Galata mosta i za 20ak minuta stigli. Sama vožnja trajektom je fino iskustvo, jer za samo 4 lire možete da se provozate Bosforom i gledate veličanstvene građevine Istanbula iz malo drugačije perspektive.

Kada smo stigli u Kadikoy, zaputili smo se do četvrti Moda i Fenerbahçe. Ulice su pune hipsterskih kafića, restorana i vintidž radnji. Koliko sam primetila, ovde nije bilo toliko turista, već su oko nas više bili lokalci, i to mladi. Ove četvrti smo želeli da posetimo ne zbog istorijskih spomenika, već zbog dobre atmosfere i malo drugačijeg izgleda Istanbula. Dok smo šetali, nailazili smo na grafite i kul detalje kao što su ovi fenjeri na ulici.

Kadikoy Istanbul

U nekom od barova smo popili piće, a kasnije smo večerali u restoranu Kassap. Probali smo kebab i burger, ali zanimljivije od hrane bile su 3 mace koje su uporno pokušavale da se dokopaju naše hrane. Inače je ceo Istanbul pun mačaka. Na svakom su koraku, kao u Grčkoj.

Izlet – krstarenje Bosforom

Jedan dan smo hteli da skoknemo malo van grada i uplatili krstarenje Bosforom. Izabrali smo najpovoljniju opciju – krstarenje istanbulskom zvaničnom trajekt kompanijom Şehir Hatları koja nudi kraće (Short Circle Bosphorus Cruise) i duže krstarenje (Full Bosphorus Cruise). 

Naš izbor je bio Full Bosphorus Cruise koji vas vozi sve do Crnog mora i nazad, uz pauzu od 2-3h u ribarskom selu Anadolu Kavağı. Sve to za samo 25TL, odnosno malo više od 2.5 evra (nije greška, cena krstarenja je stvarno dva i po evra).

Ukrcali smo se u Eminönü luci kod Galata mosta i vozili se oko 2h do sela Anadolu Kavağı. Brod je bio prilično prazan pa smo mogli da biramo mesto sa dobrim pogledom. 

Kada smo se iskrcali u Anadolu Kavağı, videli smo prave posledice pandemije na turizam. Selo za koje verujem da vrvi od ljudi za vreme sezone, sad je bilo gotovo pusto. Pored lokalaca, tu je bilo nas 20ak sa trajekta. Svi restorani i kafići su bili prazni što je bio tužan prizor.

ribarsko selo

U selu smo imali oko 2-3h slobodnog vremena. I više nego dovoljno da se popnemo do tvrđave sa koje se pruža pogled na Bosfor i Crno more i da ručamo u ribljem restoranu pored mora. Ako ne želite da pazarite suvenire, to su otprilike jedine aktivnosti u ovom selu. Selo je simpatično, zbog pogleda je zanimljivo popeti se na tvrđavu (iako nije baš uređeno), ali sa restoranom nismo imali sreće. Preporučiću da zaobiđete restoran Kayak & Doganay, zbog malih porcija, loše pripremljenih morskih plodova i visokih cena.

Utisci sa krstarenja su pozitivni i zaista nigde nećete naći ovako povoljnu cenu. Sa druge strane, moram da istaknem da ovo ne bih nazvala pravim krstarenjem, jer nemate vodiča (čak ni virtuelnog) koji priča o mestima pored kojih prolazite što je prava šteta.

Šta još možete posetiti u Istanbulu?

– Dolmabahče palata
– Kapali čaršija (Grand bazar) i Egipatska pijaca (bazar začina)
– džamije Ortakoy i Süleymaniye
– Princess Islands

Hrana

Sad je red na moj omiljeni deo – hrana u Turskoj. Velika prednost posete Istanbulu je što ćete jesti kao kralj za male pare. Evo šta preporučujem da probate u Istanbulu:

Turski deserti – Najzanimljiviji je kolač kunefe (slatko hrskavo testo punjeno sirom). Moj omiljeni kolač je trileće, a morate probati i neku od raznih vrsta baklava, npr. sa pistaćima.

Kolač kunefe sa turskim sladoledom

Doner kebab – sličan girosu, ali od jagnjećeg (ili goveđeg) mesa, koje je sočno i odlično začinjeno

Kumpir – odnosno krompir, pečen i punjen raznoraznim dodacima koje sami birate

– Gözleme (njihove palačinke), burek i pide (nešto između pite i pice)

– Od pića tu su turski čaj i kafa, ajran (njihova verzija jogurta) i sveže ceđen sok od nara koji možete kupiti na ulici

– Turski doručak – to je ovo što vidite na slici. Uglavnom se služi za barem dve osobe. Super je način da degustirate njihove sireve, namaze, peciva uz jaja i povrće (dobijate od svega pomalo). 

turski dorucak

Preporuke restorana i kafića

Obavezno posetite neki rooftop bar ili restoran!

Istanbul ima veliki broja restorana i barova sa fenomenalnim pogledom i šteta je da preskočite takav užitak. Mogu da preporučim restoran Kubbei Ask, gde smo degustirali ukusan turski doručak sa slike iznad.

Neki od poznatijih rooftop barova su 360Istanbul i Mikla, ali mi smo bili raspoloženi za opušteniju varijantu, pa smo se odlučili za bar Balkon. Nije nešto posebno sređen, ali je pogled super i prava je uživancija ispijati čašu vina uz ovakav zalazak sunca. 

rooftop bar Istanbul

U septembru je još uvek bilo toplo i sedeli smo napolju. Ako imate preporuku za neki zatvoreni rooftop bar za zimski period, javite mi.

– Poslastičarnica Hafiz Mustafa

Inače nisam fan turskih slatkiša, ali u Hafiz Mustafi, vrhunskoj turskoj poslastičarnici, nađe se ponešto za svakoga. Ja sam oduševljena ovim lancem poslastičarnica! Ukus i izgled slatkiša, enterijer poslastičarnica, brending, ljubaznost osoblja – sve je besprekorno. Imaju više lokacija u gradu, uključujući Istiklal ulicu i Sultanahmet.

prodavnica baklava

– Libanski restoran Arada 

– Doner i kumpir smo jeli na kiosku brze hrane u Istiklal ulici koji se zove Patatos 

SAVET – Čuvajte se prevaranata

Želim da vam ukažem na jednu od čestih prevara u Turskoj. Čovek koji nudi usluge glancanja cipela hoda ispred vas kada mu slučajno ispadne četka. On se nada da ćete se vi upecati, odnosno podignuti četku da biste mu je vratili. Onda vam se zahvaljuje i počinje da vam glanca cipele u znak zahvalnosti. Na kraju će ipak zahtevati da platite glancanje i to po mnogo većoj ceni od regularne. Ako uđete u raspravu, priključiće se njegove kolege koje će vas terati da platite. 

Nas su ovako pokušali da prevare dva puta, ali na svu sreću, moj dečko je veče pre toga čitao o čestim prevarama u Istanbulu pa nismo naseli kada su ispustili četku tačno ispred nas.

Nisam lično iskusila nijednu drugu prevaru, ali sam našla ovaj tekst koji upozorava na još neke, pa vam može biti od koristi. Naravno, prevare se najčešće dešavaju u turističkim delovim grada gde je gužva.

Zaključak

Iako je moj utisak iz Istanbula pozitivan, za kraj želim da podelim i dve stvari koje mi se nisu svidele – đubre i neljubaznost. Stekla sam utisak da je grad prilično prljav, a puno puta smo se susreli sa neprijatnim konobarima. Bila sam iznenađena, jer znam da Turci važe za jedan od najljubaznijih i gostoprimljivih naroda. Naravno, bilo je i ljubaznih ljudi, tako da ovo nije pravilo, ali u svakom velikom gradu može da se desi da naiđete na neljubaznost (čak i u Istanbulu). 

Istanbul ume da bude haotičan, ali će vas sigurno oduševiti svojim neverovatnim položajem, arhitekturom, hranom i jedinstvenim miksom orijentalne i evropske kulture! Mislim da je Istanbul jedna od onih destinacija koju svako treba da poseti barem jednom u životu. Ja jedva čekam da mu se vratim i istražim ono što sam propustila. 

Turska

Nadam se da vam je tekst bio koristan! Ako imate pitanja, slobodno mi pišite. Za još sadržaja sa putovanja, zapratite me na Instagramu (@emakaplani) ili pročitajte neki od ovih tekstova. 🙂