ostani kod kuće
Uncategorized

25 ideja šta raditi kod kuće

Ćao, kako si? 

Nadam se da ste svi dobro. Svet se našao u jednoj tužnoj i neizvesnoj situaciji i verujem da većinu nas, barem na trenutak, obuzme strah ili nelagoda. Ipak, nadam se da se držite i da koristite ovo vreme onako kako vama prija – bilo da je to odmor ili neka produktivna aktivnost. I, naravno, nadam se da svi ostajete kod kuće. 

Danas sam se probudila sa mišlju koliko sam zahvalna svim herojima našeg doba koji se bore za živote ljudi, ali i onima koji rade sve ostale poslove koji se ne mogu obavljati kod kuće, a neophodni su za naše funkcionisanje – od kasira do kurira. Hvala vam.

Mi ostali, koji provodimo mnogo vremena kod kuće, susrećemo se sa raznim osećanjima, od dosade do anksioznosti. Ja za svaku situaciju u životu, pogotovo neizvesnu, pravim neku listu, pa sam to uradila i sada. Sastavila sam listu lepih i korisnih stvari koje mogu da uradim kod kuće. A možeš i ti, sve ono sa liste što ti u ovom trenutku prija. Nadam se da će ti lista pružiti inspiraciju i resurse za aktivnosti kod kuće. Sada je pravo vreme da uradimo sve ono za šta nikad nemamo vremena. Od upoznavanja sebe i sticanja novog znanja do obavljanja nekih dosadnih kućnih poslova. 

1. Putovanje iz fotelje

Ono što mi najviše nedostaje su putovanja, koja sam morala da otkažem. Zato sam baš uživala u istraživanju pet američkih nacionalnih parkova online. Klikni ovde da posmatraš i slušaš zvuke fascinantne, ali potpuno drugačije prirode u svakom od ovih parkova, od vulkana do fjordova. 

Ovde imaš još predloga kako da putuješ iz fotelje. Tu su predlozi filmova, serija i knjiga sa temom putovanja i radnjom koja se odvija u različitim delovima sveta.

2. Kultura iz fotelje

Ako više voliš muzeje, sada su dostupne besplatne virtuelne ture velikog broja najpoznatijih muzeja na svetu.

Evo nekih predloga:
Vatikanski muzej
Muzej Van Goga, Amsterdam
Natural Hisory Museum, London
British Museum, London
Metropolitan Museum of Art, Njujork
Louvre, Pariz
i još predloga

Obavezno pogledaj barem delić ovog videa5 sati kroz Ermitaž u Sankt Peterburgu, jedan od najvećih muzeja na svetu. I naš Narodni muzej ima virtuelnu turu izložbe Ivan Meštrović (1883-1962).

3. Online kursevi

Danas su nam besplatno dostupni kursevi sa najprestižnijih svetskih univerziteta. Iskoristi ovu priliku da učiš o umetnosti, biznisu, programiranju, ličnom razvoju ili bilo čemu što te interesuje. 

Ovde se nalazi 450 besplatnih online kurseva Ivy League univerziteta

Dobri sajtovi za besplatne kurseve su Coursera i edX.

openculture.com – Na ovom sajtu se nalazi 1500 kurseva, 1000 audio knjiga, materijali za učenje stranih jezika, itd.

4. Gledaj predstavu od kuće

Narodno pozorište, Atelje 212, JDP, Pozorište lutaka Pinokio i druga pozorišta emituju svoje predstave online. Ako inače ne stižeš da ideš u pozorište, sada je vreme da to ispraviš.

5. …ili operu

Na ovom sajtu imate različite opere, a Metropolitan Opera takođe ima besplatan stream.

6. …ili slušaj filharmoniju

Koncerti Beogradske filharmonije će sada biti dostupni online. Prvi je audio snimak Malerove Druge simfonije.

Berlinska filharmonija je otključala svoju digitalnu biblioteku sa preko 600 koncerata. Uz kod BERLINPHIL, koji možete iskoristiti do 31. marta, dobijate 30 dana besplatnog pristupa digitalnoj biblioteci.

7. Ne zaboravi na fizičku aktivnost kod kuće

Fizička aktivnost, pogotovo joga, je ono što mi najviše prija ovih dana i pomaže da imam dobro raspoloženje. Postoji gomila najrazličitijih videa za vežbanje od kuće na Youtube-u. Ja svakog jutra radim ove kratke i jednostavne treninge i jogu uz Youtube kanal Yoga with Adrienne.

8. Sredi CV ili napravi novi

…da ne bi morao/la to da radiš tik pred apliciranje za novi posao. Ja sam svoj pravila na sajtu Canva.

9. Sredi i organizuj svoj dom

Ovo je ono što uvek želim da uradim, ali nikad nemam vremena. Ne mislim na nedeljno čišćenje, već na detaljno organizovanje i sređivanje svih delova kuće.

Pregledaj šta sve imaš u ormanu i izdvoji garderobu koju više ne nosiš. Nju kasnije možeš da prodaš ili doniraš. Organizuj i sredi kozmetiku, radni sto, fioke, police, kuhinjske plakare, itd.

Možda vas Marie Kondo inspiriše da se otarasite svega u životu što vam ne donosi sreću.

10. Organizuj elektronske uređaje

Znaš onih 200 identičnih slika na istom mestu i u istoj pozi koje imaš u telefonu? Sad je vreme da izabereš nekoliko najlepših i ostale izbrišeš. Isto važi i za kompjuter, drajv i ostalo. Izbriši sve fajlove i foldere koji ti više nisu potrebni. 

11. Piši

Još jedna aktivnost koja mi sada prija još više nego inače i pomaže mi da razbistrim misli. Pišite o vašem danu, onome što vam je na umu i vodite dnevnik iz karantina. 

12. Čitaj

Ovo je jedna od aktivnosti koju volim, ali nekako nikad nemam dovoljno vremena da čitam koliko želim. Uvek postoji nešto preče i bitnije što treba da se uradi. E, sada imam dovoljno vremena za čitanje svih knjiga koje sam ređala po polici mesecima.

Neke od knjižara koje dostavljaju knjige na kućnu adresu su Booka, Laguna, Vulkan, Delfi, a imaju i razne popuste.

Ako želiš da čitaš onlineBookmate tokom marta časti sve nove korisnike sa 30 dana besplatnog pristupa celoj biblioteci. Potrebno je da ovde uneseš kod SEDIGDESI. Delfi knjižare imaju Android aplikaciju gde možeš kupiti elektronska izdanja sa do 50% popusta.

Audio knjigeAmazon Audible ima besplatan trial period od 30 dana, pa možeš da ga iskoristiš da slušaš neku audio knjigu na engleskom (samo nemoj da zaboraviš da otkažeš pretplatu pre isteka trial perioda ako ne želiš da plaćaš). Na ovom sajtu imaš preko 1000 besplatnih audio knjiga.

13. Slušaj neki inspirativni podkast

Ja trenutno slušam Marie Forleo koja je sastavila i ovaj Coronavirus support guide.

14. Odgledaj neki dobar film ili seriju 

Inače obožavam Netflix (ima besplatan trial period od 30 dana), a sada mi je postao najbolji drug. SBB je otključao dodatne kanale, a Pickbox.rs je omogućio besplatno korišćenje Pickbox NOW usluge, što znači da su serije, filmovi i dokumentarne emisije dostupni neograničeno (Pri registraciji na www.pickbox.tv ili preko Pickbox NOW aplikacija, pri izboru paketa je potrebno kliknuti na PRESKOČI).

Ako ne znaš koju seriju da gledaš, evo nekoliko predloga: Sex Education, Narcos, Years and Years, Big Little Lies, World War Two in Color (dokumentarna serija).

15. Slaži slagalicu i igraj društvene igre sa ukućanima

Monopol, riziko, karte, asocijacije, pantonima, i tako dalje.

16. Ili igraj online igre sa ekipom

Predlažem skribbl.io (jedan crta zadatu reč, a ostali pogađaju) ili House Party (skini aplikaciju na telefom i možeš da razgovaraš sa društvom preko video call-a i zajedno sa njima igraš nekoliko igrica). 

17. Počni da učiš strani jezik

Ja koristim Duolingo aplikaciju za učenje jezika – i korisno i zanimljivo.

Ako želiš da poboljšaš znanje stranog jezika, a da to i ne primetiš, počni da gledaš filmove, slušaš muziku i čitaš na jeziku koji učiš.  

18. Napravi Vision Bord

Pravo je vreme da postaviš sebi ciljeve za naredni period. Kada zapišeš ciljeve, iseckaj slike iz časopisa ili odštampaj slike sa Pinteresta koje vizualno predstavljaju tvoje ciljeve. Onda ih sve poređaj na tablu od plute ili zalepi na hamer (ili improvizuj sa onim što imaš u kući ). Kada sam pravila Vision Board, pratila sam ovaj Dijanin tekst.

19. Počni da učiš na vreme

Ovo još uvek nisam uradila, ali pretpostavljam da je sad odličan trenutak da svi napokon počnemo da spremamo ispit/kolokvijum na vreme.

20. Izaberi jednu veštinu koju možeš da naučiš preko Youtube-a

I svaki dan radi na tome sat vremena. To može biti brzo čitanje, kaligrafija, Photoshop ili šta god ti padne na pamet. Evo šta sve možeš da naučiš na Youtube-u.

21. Počni da radiš od kuće (ako ne radiš već)

Pogledaj ovaj koristan video za ideje kako da zaradiš od kuće. Ovaj video sam videla kod Jovane Miljanović koja je ovih dana delila i druge korisne preporuke na Instagramu i Fejsu.

22. Napravi desert za sebe ili za celu porodicu

Ako ne znaš šta da spremiš, evo prelakog recepta za preukusan kolač – Banana Bread.

23. Priredi sebi SPA veče

Napravi homemade masku za lice, uradi manikir i pedikir ili samo napuni kadu, napravi sebi kupku i uživaj.

24. Zaprati inspirativne ljude na društvenim mrežama

Ako si već po ceo dan na Instagramu, pronađi neke nove i korisne profile koji te inspirišu i zaprati ih. 

25. I naravno, nazovi baku i deku, roditelje, brata ili sestru, druga ili drugaricu i ispričaj se.

Nadam se da sada imate ideje šta da radite kod kuće. Ako imate još predloga, pišite u komentarima. Uživajte do sledećeg čitanja!

P.S. Ako vam se sada čitaju tekstovi sa putovanja, ovde možete pročitati moje putničke avanture.