Categories
Holandija Putovanja

Šta posetiti u Amsterdamu?

Amsterdam, prestonica Holandije, je jedan baš jedinstven i živ grad. Predivni kanali, opušteni ljudi, svetski muzeji, neverovatan broj bicikala na jednom mestu – šta vam više treba za prezanimljiv obilazak jednog grada? Ono po čemu je Holandija poznata je to što su lake droge i prostitucija ovde legalizovani. Ova otvorenost i liberalnost Holanđana definitivno daju opuštenu atmosferu njihovom glavnom gradu i to jeste jedan od razloga zašto je Amsterdam zanimljiv turistima. Ali, Amsterdam je mnogo više od kofišopova i Ulice Crvenih fenjera i, šta god da su vaša interesovanja, u Amsterdamu ćete se dobro provesti i pronaći mnogo toga što vas zanima.

Opisaću vam neke od mojih omiljenih aktivnosti koje preporučujem svakom ko se nađe u Amsterdamu uz par korisnih saveta. Kako Amsterdam važi za jedan od najskupljih gradova u Evropi, trudila sam se da izdvojim i neke aktivnosti koje ne koštaju ništa, pa se na konačnoj listi našlo i 7 aktivnosti koje možete raditi džabe.

1. Kuća Ane Frank

Kuća u čijem se potkrovlju Ana Frank skrivala sa svojom porodicom i gde je pisala svoj čuveni dnevnik pretvorena je u muzej. Kuća-muzej priča priču o Ani i porodici Frank, njihovom skrivanju od nacista i tragičnoj sudbini Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. Dok stojite u kući i zamišljate njihov tadašnji život, sigurno će vas obuzeti more emocija, ali u ovom muzeju i iz same Anine priče svi možemo nešto da naučimo i to je razlog zašto ga preporučujem svima.

Za obilazak kuće vam treba oko sat-dva vremena. Ulaznice mogu da se kupe isključivo online i preporučujem da ih kupite dosta unapred, jer se neki termini brzo rasprodaju. Ulaznica za odrasle košta 10€, za posetioce od 10 do 17 godina – 5€, a za mlađe od toga je ulaz besplatan.

Kuća Ane Frank nalazi se u jednom od najlepših krajeva Amsterdama, šarmantnom Jordanu, pa predlažim da posle obilaska pođete u razgledanje komšiluka. U uskim ulicama Jordana se nalaze umetničke galerije, neobične prodavnice, hipsterski kafići, dobri restorani, a sve vreme ćete se diviti prelepoj arhitekturi Amsterdama.

2. Vožnja kanalima

Amsterdam ima više kanala od Venecije i ti kanali su nešto što je tipično za Amsterdam. Meni je jedno od najlepših iskustava u Holandiji bila upravo vožnja brodićem kroz ovu veliku mrežu kanala. U toku vožnje imate prelep pogled na različite delove grada iz drugačije perspektive. Uz to, vodič/kapetan sve vreme priča priču o Amsterdamu, njegovoj istoriji i poznatim građevinama, pa ovo bude super način da se upoznate sa gradom i njegovim znamenitostima.

Postoji više kompanija koje organizuju canal cruise i polasci su česti. Pored opisane vožnje koja traje oko sat vremena, postoje i tematske vožnje, kao što su Dinner Cruise, Champagne Cruise, Kids Cruise, itd. Čak postoji i brod koji funkcioniše kao kofišop (više o kofišopovima na kraju teksta).

Amsterdam Canal Cruise

Naravno, kanale treba da razgledate i peške, u šetnji kroz slatke uličice i brojne mostove. U ovoj šetnji ćete sigurno napraviti neku dobru fotku sa pogledom na kanal.

3. Degustirajte holandske sireve 

Kao što već verovatno znate, Holandija je poznata po proizvodnji sireva i trenutno je jedan od najvećih izvoznika sira na svetu. Zbog toga je u Amsterdamu sir na svakom koraku. Po centru grada ima mnogo prodavnica sireva i mlečnih proizvoda od kojih većina nudi besplatnu degustaciju – u prodavnici je nekoliko vrsti sireva naseckano na sitne komade i postavljeno kako bi ih turisti probali. Najpoznatiji sir je gauda (dosta drugačija od naše gaude). Ovako možete da probate najrazličitije vrste sireva, a omiljeni na kraju možete da ponesete kući kao suvenir (mislim da mi je holandski sir jedna od omiljenih stvari koju sam donela kući sa bilo kog putovanja). 

Dutch Cheese

Ako ste pravi ljubitelj sireva, možete posetiti i Muzej sira.

4. Red Light District ili Ulica crvenih fenjera 

Iako ovaj kraj nije nešto što će se svima svideti, on je jedna od najpopularnijih atrakcija koju poseti skoro svaki turista. Kako je prostitucija u Holandiji legalizovana, u ovom delu grada se nalaze seks šopovi i brojni lokali u čijim su izlozima prostitutke. Atmosfera u ulici je skroz drugačija danju i noću, ali je svakako bezbedna za turiste (ako izuzmemo to što može biti džeparoša kao i u svakom velikom gradu). U ovom kraju se nalaze i neki nesvakidašnji muzeji kao što je Muzej prostitucije u kome možete naučiti nešto više o legalizaciji prostitucije u Holandiji i životima prostitutki. 

Red Light District

Važno je znati da je u Red Light District-u zabranjeno fotografisanje i nikako ne smete da fotografišete žene u izlozima.

5. Muzej Van Goga

Verovatno najpoznatiji muzej Amsterdama, pored Rijksmuseum-a, i neobilazna stavka za sve ljubitelje umetničkih dela Van Goga. U ovom muzeju se nalaze čuveni Suncokreti i najveća kolekcija Van Gogovih slika na svetu. Pored slika i crteža, u muzeju su izložena i Van Gogova pisma kroz koje ćete doživeti priču o teškom životu ovog umetnika. Iako je muzej posvećen Van Gogu, u njemu se nalaze i dela drugih umetnika kao što su Mone, Sezan, Gogen, itd. Ne znam da li je veći utisak na mene ostavio Muzej Van Gog ili Kuća Ane Frank i toplo preporučujem da posetite oba.

Ulaznice koštaju 19€ za odrasle, a za mlađe od 18 godina je ulaz besplatan. Savetujem da kupite ulaznice online kako ne biste gubili vreme na čekanje u redu (preporuka za sve muzeje). 

6. Besplatna tura gradom sa lokalnim vodičem 

Ovde možete pronaći ture na engleskom koje se organizuju u više termina svakog dana i ne plaćaju se. Potrebno je samo da unapred rezervišete mesto, jer je maksimalan broj ljudi po turi – 20. Iako je obilazak besplatan, preporučuje se da vodiču ostavite bakšiš. Ako u Amsterdam idete u sopstvenoj režiji, a ipak volite da vas neko sprovede kroz grad, ovo je odlična opcija. Prednost je to što su vodiči lokalci, koji najbolje mogu preneti holandsku kulturu.

7. Probajte haringu na uličnim tezgama u gradu

Haringa i sendvič sa haringom se mogu kupiti na mnogim tezgama u centru i ova hrana je karakteristična za Amsterdam. Haringa je dosta slana i ima specifičan ukus. Ako inače niste ljubitelj ribe, možda vam se neće svideti. Meni se svidela (mada generalno obožavam ribu) i bila mi je najzanimljivija ulična hrana tamo. S druge strane, poznati ulični pomfrit sa sosom me nije oduševio (nije lošeg ukusa, ali haringa je definitivno neobičnija). 

8. Pijaca cveća Bloemenmarkt

Pijaca cveća se nalazi na reci Singel i to je, u stvari, plutajuća pijaca. Na pijaci možete uživati u mirisu i pogledu na raznobojno cveće i najpoznatije, holandske lale. Prodaje se sveže cveće i buketi, ali i lukovice lala koje možete da ponesete kući, kao i suveniri. 

Amsterdam Tulips

U blizini se nalazi najuža kuća u Amsterdamu (i jedna od najužih na svetu). Ova neobična atrakcija nalazi se u ulici Singel, broj 7. Širina kuće je oko jedan metar, odnosno samo je malo šira od ulaznih vrata, mada je zadnji deo kuće malo širi.

9. Posetite jedan od neobičnih muzeja

Pored istorijskih muzeja i vrednih galerija, Amsterdam ima i veliki broj malo drugačijih muzeja, mnogo zanimljivih i u najmanju ruku neobičnih. Neki od njih su:

Heineken Experience – muzej posvećen Heineken pivu gde ćete saznati kako se pravo pivo, čuti istoriju brenda i, naravno, degustirati pivo

Muzej torbi – u kome možete videti najrazličitije torbe koje su se nosile u zapadnoj Evropi od 15. veka pa sve do danas

KattenKabinet – muzej koji je posvećen mačkama

Houseboat Museum – gde možete videti kako izgleda život u plutajućoj kući

Rembrantova kuća-muzej – u kome ćete čuti životnu priču poznatog slikara

Electric Ladyland – muzej fluoroscentne umetnosti

Tu su i muzeji sira, prostutucije, seksa, kanabisa

10. Odmor u parku

Najpoznatiji park u Amsterdamu je Vondelpark koji je odličan za predah i beg od gradske vreve Amsterdama. Do njega ćete lako doći pošto se nalazi u samom centru grada. Vrlo je popularno mesto za piknike, pa ponesite sendvič i napravite pauzu od obilaženja grada. Leti se ovde organizuju i različiti kulturni sadržaji. Još neki poznati parkovi su Rembrantpark, Sarpatipark i Vesterpark.

11. Dam Square 

Glavni i najvažniji trg u gradu sigurno nećete zaobići, jer će vas put do drugih znamenitosti provesti kroz njega barem jedanput. Na trgu se nalazi bivša kraljevska palata, spomenik Holanđanima koji su se borili u Drugom svetskom ratu, muzej  voštanih figura Madame Tussauds, mnogo kafića, restorana i fast food štandova, a tu je i jedna od najpoznatijih crkvi u gradu – Nieuwe Kerk (Nova crkva). Očekujte da vidite i ulične izvođače na trgu. 

Dam Square

12. Rijksmuseum

Takođe jedan od najposećenijih muzeja u Holandiji koji je dom holandskoj nacionalnoj kolekciji. Rjiksmuseum prikazuje istoriju i umetnost Holandije kroz različita razdoblja, a neki delovi su posvećeni evropskoj i azijskoj umetnosti. U njemu se nalaze dela slavnih holandskih slikara kao što su Rembrant i Vermer. Ovaj muzej nisam stigla da posetim, ali sam za njega dobila preporuke i to mi je prva stavka na listi za sledeću posetu Amsterdamu. 

Kao i u Van Gog muzeju, ulaznice koštaju 19€ za odrasle, a za mlađe od 18 godina je ulaz besplatan, a ako imate EYCA karticu, cena je 9.5€. Ovo su cene za online kupovinu, dok su na ulazu u muzej cene veće za 1€.

13. Begijnhof 

Begijnhof je još jedno odlično mesto za mali predah od užurbanosti grada. U ovo staro skriveno dvorište se ulazi iz centra Amsterdama, tačnije iz ulice Spui. U dvorištu ćete pronaći srednjevekovne kuće i bašte, kao i dve crkve. Ovde se nalazi i najstarija kuća u Amsterdamu. To je drvena kuća iz 1475. godine i u njoj i danas žive ljudi.

14. Koncerti, festivali i predstave na otvorenom 

U zavisnosti od doba godine i vremena, u Amsterdamu se relativno često organizuje besplatan program na nekom od trgova ili parkova, pa vam preporučujem da istražite šta je aktuelno u periodu kada ste vi u poseti gradu i možda naiđete na nešto baš zanimljivo. Za njihov praznik King’s Day, ceo Amsterdam postaje jedna ogromna narandžasta žurka na otvorenom i to je najveća žurka godine, dok je i Parada ponosa (Amsterdam Gay Pride) veliki i veseo događaj kada kanalom prolazi i do 80 brodova. King’s Day je u Aprilu, a Parada se organizuje leti.

Kofišopovi u Amsterdamu

Ako u Amsterdamu planirate da posetite i neki kofišop, postoji par stvari koje treba da znate. Coffeeshop-ovi su mesta na kojim u Amsterdamu možete legalno kupiti marihuanu, dok se termini coffee shop, café, coffee house za kafiće. Naravno, ako želite da kupite bilo šta u kofišopu morate biti punoletni i tražiće vam pasoš (lična karta nije internacionalni dokument). Kofišopova ima mnogo i svaki je drugačiji baš kao i obični kafići. Iako je na nekim mestima dozvoljeno konzumiranje marihuane, duvan je uglavnom strogo zabranjen svuda. Iako postoje prodavnice za kupovinu marihuane, i dalje postoje i ulični prodavci i od njih nije bezbedno kupovati. U svakom slučaju, ako posećujete kofišopove, budite odgovorni.

Amsterdam Coffeeshop

Šta još treba da znate pre nego što odete u Amsterdam:

  • Pazite se biciklista kojih ima MNOGO, jako su brzi u uglavnom imaju prvenstvo prolaza. Naravno, možete i da se pridružite biciklistima – iznajmite biciklu i doživite Amsterdam kao lokalac.
  • Iamsterdam slova su uklonjena – poznata slova ispred kojih je skoro svaki turista imao fotografiju je grad uklonio, barem za sada.
  • Ponesite kišobran – holandska klima je slična klimi Velike Britanije, tako da pljuskovi ne treba da vas iznenade, pogotovo ako idete u Amsterdam u jesen ili zimu.
  • Budite spremni na ogromne gužve i mase turista u svako doba godine. Mislim da u hladnijim mesecima ima malo manje turista, ali u proleće i leto je daleko lepše vreme.
  • Iz Beograda postoji direktan let za Amsterdam (Transavia, Air Serbia), ali postoji i Wizz Air let do Eindhovena posle kog možete vozom do Amsterdama i nekad je ova opcija jeftinija.

Nadam se da vam je tekst bio koristan i zabavan! Ako imate pitanje ili komentar, pišite ovde ili mi se javite na Instagramu. Ukoliko vam treba još inspiracije za putovanja, pročitajte moje ostale tekstove ovde.