Categories
Razmene

Kako da odeš na razmenu? – Studiraj besplatno u inostranstvu

Razmena studenata je program preko koga jedan ili dva semestra živite u stranoj državi i pohađate fakultet. Biti student na razmeni je neprocenjivo iskustvo tokom koga živiš u drugoj državi, upoznaješ najrazličitije ljude, naučiš mnogo o sebi, putuješ i stekneš prijatelje iz različitih krajeva sveta. Mojih top 5 razloga zašto svako treba da ode na razmenu možeš pročitati ovde.

Postoji nekoliko programa preko kojih možeš da odeš na razmenu studenata. Reći ću vam nešto više o tri najpoznatija programa kod nas i o procesu apliciranja na njih.

1.   Erasmus Plus

Najpoznatiji program razmene studenata kod nas je Erasmus+. Ovaj program omogućava stipendiran boravak i studiranje na nekom od univerziteta u Evropi. Ova razmena obuhvata sve nivoe studija – osnovne, master i doktorske, kao i veliki broj zemalja (EU zemlje, Norveška, Island, Lihtenštajn, Turska i Makedonija). Na Erasmus+ razmeni studirate u jednoj od ovih zemalja jedan ili dva semestra. Nakon tog perioda vraćate se na vaš fakultet u Srbiji.

Stipendija pokriva troškove školarine, iznos za plaćanje putnih troškova, iznos za troškove života, a u nekim slučajevima i zdravstveno osiguranje. 

Iskustvo sa Erasmus+ razmene u Gracu možete da pročitate OVDE

Pored razmene Erasmus+, postoji i program Erasmus Mundus koji predstavlja master studije na zajedničkom programu univerziteta u inostranstvu. I za ovaj program se dobija stipendija. 

Apliciranje na Erasmus+ 

Online platforma MobiON omogućava studentima da se informišu o trenutnim konkursima Erasmus+ programa i prijave se za razmenu. Konkursi za razmene se objavljuju na sajtovima visokoškolskih ustava, a možeš i da razgovaraš sa Kancelarijom za međunarodnu saradnju tvog fakulteta.

Konkursi se objavljuju uglavnom jedan semestar ili jednu godinu pre perioda razmene. Neophodno je student je završio prvu godinu osnovnih studija pre prijavljivanja. 

Potrebna dokumentacija može da zavisi od konkursa, ali najčešće potrebna dokumenta su:

 • CV
 • Motivaciono pismo
 • Pismo preporuke
 • Transkript ocena
 • Sertifikat o poznavanju jezika izvođenja nastave (uglavnom engleski)
 • Ugovor o učenju (Learning Agreement) – tu se definišu predmeti koje ćete slušati u inostranstvu, a koji će biti priznati u Srbiji

2.   Global UGRAD Exchange Program

UGRAD je stipendirani program razmene za studente osnovnih studija na univerzitetima i koledžima u Americi. Razmena traje jedan semestar.

Stipendija pokriva putne troškove, školarinu, smeštaj, zdravstveno osiguranje, potrebne udžbenike i malu mesečnu stipendiju. Studenti na razmeni žive na kampusu fakulteta zajedno sa američkim studentima. 

Uslovi prijave:

 • Imate preko 18 godina
 • Državljanin ste neke od država učesnica UGRAD programa i živite u istoj
 • Redovan ste student (osnovne studije) bilo kog akreditovanog univerziteta 
 • Po povratku sa razmene ostaće vam barem još jedan semestar na matičnom fakultetu
 • Završili ste srednju školu u zemlji čiji ste državljanin
 • Imate solidno znanje pisanog i govornog engleskog
 • Ispunjavate uslove za J-1 studentsku vizu
 • Planirate da se vratite u Srbiju nakon završetka programa

3.   CEEPUS razmena

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je program za razmenu studenata i nastavnog osoblja srednje Evrope. Moguće su razmene u vidu kreditne mobilnosti, istraživačkih boravaka, letnjih škola i slično. Države-članice ovog programa su Austrija, Albanija, Bugarska, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i sve zemlje bivše Jugoslavije.

Trajanje programa zavisi od vrste razmene. Generalno, to može biti duži boravak (jedan ili dva semestra), kraći boravak – npr. tri meseca za pisanje master teze ili kratkoročna ekskurzija (zimska ili letnja škola) do 6 dana. Visina stipendije za studente zavisi od ekonomskog standarda zemlje u koju idu.

Ko može da učestvuje?

Studenti i nastavno osoblje fakulteta koji je deo CEEPUS mreže i koji imaju državljanstvo neke CEEPUS zemlje. Studenti mogu da idu na razmenu tek nakon što odslušaju dva semestra na fakultetu u svojoj zemlji.

Načine prijave možeš pročitati ovde

Ako ne uspeš da odeš na razmenu za vreme osnovnih studija, uvek možeš upisati master u inostranstvu. Ako želiš da provedeš neki period u stranoj državi, ali razmena nije tvoj izbor, predlažem Work and Travel program, volontiranje ili praksu u inostranstvu. Moje Work and Travel iskustvo možeš pročitati ovde, a o ostalim prilikama ću pisati u narednim tekstovima.

Verified by MonsterInsights