Categories
Putovanja Slovenija

Ljubljana i Bled – šta posetiti i probati

Kako do Slovenije?

Najlakše kolima, od Beograda do Ljubljane vam treba oko 5-6 sati. Naš plan je bio da idemo kolima, ali zbog promene plana u poslednjem trenutku, kupili smo karte za autobus i tako stigli do Ljubljane. Povratna karta košta nešto više od 7000 dinara. Putovali smo između 8 i 9 sati, što je za mene kratka vožnja, ali bila je pomalo naporna, zato što smo putovali noću i za tih 8 sati morali četiri puta da izlazimo iz autobusa zbog granice plus na pauzama ko želi. Ipak, nije strašno – išla bih ponovo i busom. Naravno, postoji i avion Beograd – Ljubljana ako želite da brzo stignete, ali ova opcija je skuplja.

Autobuska i železnička stanica su na 10 minuta šetnje od centra grada. Na železničkoj stanici postoje ormarići gde možete ostaviti svoje stvari i kofer za od 3 do oko 10 evra, u zavisnosti od veličine ormarića. Mi smo carry on kofer i dva ranca smestili u ovaj najmanji, od 3 evra.

Aktivnosti u Ljubljani

Šetnja pored Ljubljanice i upoznavanje grada

Prvo što smo uradili kad smo stigli, kao i na skoro svakom putovanju, je šetnja po centru i razgledanje najpoznatijih znamenitosti. Ljubljanica, reka koja protiče kroz Ljubljanu, je predivne zelene boje, a na njoj je nekoliko lepih mostova, tako da šetnja pored reke uvek prija. Uz reku postoji i mnogo restorana i kafića. Najpoznatiji mostovi su Zmajski most i Tromostovje, delo poznatog arhitekte Jože Plečnika. Simbol Ljubljane je zmaj, pa ćete zmaja viđati ne samo u suvenirnicama nego i na spomenicima po gradu, a između ostalog i na Zmajskom mostu. Bitno mesto u srcu grada zauzima i Prešernov trg, na kome se nalazi i spomenik najvećem slovenačkom pesniku Prešernu. U blizini, na Trgu Ćirila i Metodija, nalazi se i Katedrala Svetog Nikolaja.

Ono što se primećuje još pri prvoj šetnji Ljubljanom je koliko je grad čist i uredan, a i napor koji je uložen da grad bude što više zelen. Sa 542 m² javnih zelenih površina po stanovniku, Ljubljana je jedan od najzelenijih gradova Evrope.

Ljubljana je relativno mala, pa do skoro svih atrakcija možete stići peške. Umesto šetnje, možete iznajmiti i bicikle, koji su popularno prevozno sredstvo u Ljubljani.

Odprta Kuhna

Na Pogačarjev trgu, iza Katedrale se svakog (nekišnog) petka od ranog proleća do kasne jeseni održava Odprta Kuhna, odnosno neka vrsta food marketa na otvorenom. Na drvenim tezgicama se prodaje najrazličitija hrana i jela iz celog sveta koja pripremaju poznati slovenački restorani. Ponuda je stvarno raznovsna i možete da probate jela slovenačke, azijske, italijanske, egipatske kuhinje, zatim burgere i sendviče, plodove mora, jedinstvene deserte, itd. Na štandovima možete da kupite i čašu slovenačkog vina ili kraft pivo.

Atmosfera je odlična, vesela – puno je ljudi, ali ima i dovoljno mesta za sedenje. Mi smo se super proveli i probali smo sve što smo mogli: raviole koji se pripremaju u kolutu parmezana, lignje, pulled pork i neku vrstu debljih palačinki sa voćnim sosem. Ako se nađete u Ljubljani nekog sunčanog petka, obavezno svratite na ovo mesto! 

Tivoli Park

Tivoli park je odličan beg u prirodu i u samom je gradu. Od centra do Tivoli parka stižete za oko 15-20 minuta šetnje. Park je ogroman i lepo je uređen. Super je mesto za piknik ili šetanje, a u parku se često nalazi i neka postavka/izložba. Mi se nismo dugo zadržali u parku, pošto smo imali ograničeno sunčano vreme, ali rado bih se vratila sledeći put i išla na piknik ovde.

Tivoli park

Metelkova Mesto 

To je alternativni i umetnički deo Ljubljane. Metelkova mesto je šareno, puno grafita i različitih umetničkih instalacija, mozaika… Iako se tu nekad nalazila vojna kasarna, danas su ovde muzeji slobodne umetnosti, klubovi, barovi i mesta za koncerte. Tu je i Hostel Celica, koji je zanimljiv zato što je nekada bio zatvor. Zatvor je preuređen u hostel uz pomoć preko 80 umetnika iz Slovenije i inostranstva, a neki elementi zatvora su i dalje prisutni, kao što su rešetke na prozorima. Svaka soba, odnosno ćelija, je drugačije uređena i jedinstvena. Ako volite neobičan smeštaj, eto prilike! 

Uveče i vikendom je ovaj kraj življi, mada je meni bilo zanimljivo i razgledanje grafita u toku dana. U blizini se nalazi deo Narodnog muzeja, Muzej savremene umetnosti i Etnografski muzej.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je zapravo ljubljanski srednjovekovni dvorac i simbol slovenačke prestonice. U dvorcu možete da naučite nešto više o istoriji Slovenije i samog dvorca, istražite kako je izgledao zatvor i razgledate oružje iz srednjeg veka. Na tvrđavi postoji mnogo aktivnosti: vođene ture kroz zamak, Escape Room, restorani, kafić i klub. Najzanimljivije u Ljubljanskom gradu je pogled na celu Ljubljanu koji se pruža sa vrha kule. 

Ulaznica za odrasle košta 10, a za studente 7 evra. Do Ljubljanskog grada ide žičara, ali mi smo išli peške i šetnja do dvorca je baš prijatna, pa je i vama preporučujem. 

Ljubljanski grad

Nebotičnik

Pogled koji se pruža na Ljubljanu sa vrha Ljubljanskog dvorca je lep, ali po meni je najbolji pogled sa Nebotičnika. Razlog je jednostavan, sa Nebotičnika se vidi i sam Ljubljanski dvorac, koji je jedan od najlepših građevina Ljubljane. Na poslednjem spratu solitera u Štefanovoj ulici 1 nalazi se kafić sa čije terase možete da uživate u ovom pogledu uz koktel ili kafu. 

Pogled na Ljubljanu sa Nebotičnika

Hrana i piće 

Nismo stigli da isprobamo mnogo restorana i kafića, ali evo par koje mogu da preporučim.

Pop’s Place – fenomenalni burgeri, a i fish & chips

Cacaomust za ljubitelje sladoleda

Slovenska Hiša – sladak restoran uz Ljubljanicu, mi smo samo popili piće i uživali u pogledu, ali služe slovenačku hranu

Tozd – simpatičan kafić pored Ljubljanice, super za predah uz pivo ili kafu

Izlet do Bleda

Vrhunac ovog putovanja je za mene bio Bled, koji je kao iz bajke i skroz je prevazišao moja očekivanja. Ako nemate kola, od Ljubljane do Bleda možete uzeti autobus koji stigne do jezera za sat i 20 minuta. Cena povratne karte je 12 evra.

Postoji nekoliko aktivnosti kada ste na Bledu.

Bledski zamak

Bledski zamak ili Blejski grad je jedna od najstarijih tvrđava u Sloveniji. Sa balkona tvrđave se pruža veličanstven pogled na jezero, obližnju prirodu i Julijske Alpe i Karavanke u pozadini. U zamku postoji muzej koji govori o istorijskom razvoju bledske pokrajine od bronzanog doba do danas, a tu je i kovačka radnja, kapela, vinski podrum, galerija, kao i restoran. 

Fenomenalno je videti jezero iz drugačije perspektive, pa preporučujem da odete na vrh zamka ili da se popnete na neki vidikovac oko jezera.

Vožnja čamcem po jezeru

Vožnja čamcem na Bledu pod suncem mi je bila najzanimljiviji i najuzbudljiviji deo posete Bledu. Postoje dva načina da Bled obiđete vodenim putem: iznajmljivanje čamca ili vožnja pletna čamcem.

Iznajmljivanje čamca košta 20 evra za sat vremena i u ovom slučaju sami veslate. Mi smo se odlučili za ovu opciju i bilo nam je baaaš zabavno! Ovo je dobra opcija, jer imate ceo čamac za sebe, sami možete da odlučite gde da veslate, koliko da veslate, a koliko da odmorite u mestu. U čamac može da stane više ljudi (najviše sam videla petoro), ali ima samo jedan par vesala, tako da jedna osoba vesla. Verovatno možete i da se menjate, ali nama se toliko zaljuljao čamac kad smo probali da zamenimo mesta pa smo odustali od te ideje.

Ako ne želite da veslate, možete da se vozite pletnom, većim tradicionalnim drvenim čamcem sa tendom. U pletna čamcu ima mesta za oko 20 osoba. Cena je oko 15 evra i obuhvata vožnju se do Bledskog ostrva na kom imate slobodno vreme i vožnju nazad do kopna. 

Vožnja čamcem po Bledu

Bledsko ostrvo

Bledsko ostrvo poznato je po crkvi koja se na njemu nalazi, ali i po prirodi i zvoniku. Ulaz se plaća i karta obuhvata ulaz u crkvu i u zvonik. Cene su: 6 evra za odrasle, 4 za studente i penzionere, i 1 evro za mlađe od 14 godina. Mi smo posetu ostrvu ostavili za neki drugi put.

Bledska krempita

Bledska krempita ili kremšnita je simbol Bleda i na mojoj listi nezaobilazna stavka. Bivši menadžer poslastičarnice Hotela Park je godinama testirao različite recepte dok nije došao do sadašnjeg recepta originalne bledske kremšnite, koja je preukusna. Mi smo ih probali baš u Hotelu Park.

Bledska krempita

Još ideja

Istražite brda i vidikovce oko Bleda. – Ovde možete pročitati koje staze postoje.

Blejski vintgar – klisura sa vodopadom udaljena 4km od Bleda

Nacionalni park Triglav – jedini nacionalni park u Sloveniji nalazi se u blizini Bleda

Bohinjsko jezero – udaljeno tridesetak kilometara od Bleda

Ljubljana je odličan izbor za vikend putovanje! Ako tražite još inspiracije za evropska putovanja, pročitajte moje tekstove o Amsterdamu ili Krakovu.
Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, pišite mi ovde ili se javite na Instagramu.

Verified by MonsterInsights