Categories
Poljska Putovanja

48 sati u Krakovu

Kulturna prestonica Poljske Krakov je grad koji ima ponešto za svakoga zbog čega bi trebalo da se svakome nađe na listi gradova koje žele da posete. Ima istoriju, divnu arhitekturu, zanimljive muzeje, odličnu i jeftinu hranu i pića. Ono zbog čega se Krakov ističe je njegova energija i živa vesela atmosfera koja se oseća na ulicama. Ovaj grad je odličan za vikend putovanje, ali je dobro napraviti plan ili barem imati par ideja da biste uspeli da posetite sve što vas zanima.

Ja sam u Krakovu provela samo jedan vikend i imala sam malo više od 48 sati da uživam u njemu. U ovom postu ću sa vama podeliti sva mesta koja sam ja odlučila da posetim i koja su mi se svidela i nekoliko ideja za mesta koja želim da posetim čim se vratim u Krakov. Pa da počnemo.

Prvi dan

Jutro: Poljski doručak i stari deo grada

Za dobrodošlicu i početak poljske avanture možete da odete u jedan od poznatih Bar mleczny za dobar i jeftin doručak. Za vreme komunizma Bar mleczny (bukvalno prevedeno mlečni bar) su bile povoljne kantine gde je narod kupovao mleko i jela na bazi mleka (odatle je potekao i naziv). Danas su ovo restorančići u kojima se služe tradicionalna poljska jela i popularni su među studentima i penzionerima, zbog niskih cena i solidnih porcija.

Nakon toga, krenite u Stari grad. Ovaj deo grada stvarno izgleda kao da je iz bajke, jer su, pored kraljevske arhitekture, starih crkava i istorijskih spomenika, kočije na svakom koraku. U starom delu grada ima puno toga što treba da se vidi pa je najbolje pratiti Royal Route, odnosno put kojim su poljski kraljevi išli na krunisanje i druge ceremonije dok je Krakov bio glavni grad Poljske. Ova ruta vas vodi pored najpoznatijih znamenitosti Krakova. Put počinje od Florianska ulice koju pratite do glavnog trga Rynek i Sukiennice, jednog od najstarijih tržnih centara na svetu. Šetnju nastavljate dok ne stignete do zamka Wawel, a usput ćete videti mnoge poznate spomenike, crkve i bazilike Krakova.

Ako je lepo vreme, prošetajte se i do Planty park, verovatno najpoznatijeg parka u Krakovu koji okružuje Stari grad.

Popodne: Dvorac Wawel i reka Visla

Vavel je jedno od onih mesta koje ne treba da zaobiđete ako se nađete u Krakovu. Za Poljake je to jedno od najznačajnijih mesta u državi, istorijski i kulturološki. Da biste imali snage za obilaženje dvorca možete da napravite pauzu i ručate u restoranu Pod Wawelem, koji toplo preporučujem. U restoranu je hrana odlična, a izbor jela veliki. Verujem da će mnoge obradovati i to što služe pivo od 1l. Ovo je ogroman restoran u ulici Sw. Gertrudy. Pazite da ga ne pomešate sa restorančićem pored dvorca koji ima isto ime. 

Posle ručka možete da počnete da istražujete zamak. Dvorište zamka koje je poprilično veliko može da se obiđe besplatno. Ulaz za sve izložbe unutar dvorca kao što su Crown Treasury or Royal Private Apartments se plaća, kao i ulaz u Katedralu.

Posle dvorca, spustite se do reke Visle gde možete da se prošetate uz obalu. Ako je lepo vreme, gomila ljudi sedi na travi pored reke. Ovo je odlično mesto za odmor i piknik uz divan pogled.

Veče: Večera i krakovski izlazak

Još ukusne hrane i pića je odličan način da završite dan i odmorite se od obilaženja. Na glavnom trgu je mnogo slatkih restorančića sa finom hranom, a neki od njih imaju i super pogled na trg na kome često ima i uličnih izvođača. Ako želite da probate poljsku kuhinju, ovo su neka od najpoznatijih jela: pierogi – knedle sa sirom i krompirom, mesom ili povrćem, zurek – supa sa kuvanim jajima i dimljenom kobasicom i bigos – paprikaš od mesa sa kupusom i kobasicama. 

Ako niste iscrpljeni posle večere, pravi je trenutak da posetite neki od poznatih barova Krakova. Prijatelji koje smo upoznali u Krakovu su nam rekli da su Pijalnia i Bania Luka najpopularniji među studentima, jer između ostalog imaju niske cena pića. Ako planirate da izlazite, izađite rano, jer se svi barovi u Krakovu vikendom brzo napune i budu krcati. 

Drugi dan

Jutro: Obilazak Koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau (ili Rudnika soli Wieliczka)

Iako ima puno toga što treba da se obiđe u samom Krakovu, ovo je jedinstvena prilika da posetite neka mesta u blizini značajna za ovu regiju, a i ostatak sveta.

Prva opcija i ono što sam ja izabrala je Aušvic, bivši nacistički koncentracioni logor. Ovo je jedno od najstrašnijih mesta na svetu. Definitivno se nećete osećati prijatno i neće vam biti svejedno dok ga obilazite. Ipak, predstavlja važan deo istorije iz kog svi treba da učimo zbog čega bih preporučila svakome da poseti Aušvic. Najveći nacistički koncentracioni logor je sada muzej posvećen žrtvama nacističkog režima. Prikazuje mučan put Jevreja i drugih manjina koji su u nekom trenutku bili u Aušvicu. Logor se obilazi sa vodičem koji će vas sprovesti kroz dva dela logora i pomoći da bolje razumete posleratnu Evropu i svet. 

Druga opcija za izlet blizu Krakova je Rudnik soli Wieliczka, jedan od najvrednijih spomenika Poljske. To je najveći rudnik na svetu koji radi vekovima i nalazi se na  UNESCO listi kulturne baštine. U rudniku se nalazi veliki broj statua i četiri kapele koje su rudnici stvorili od soli. Nažalost, ovog puta nisam imala dovoljno vremena da posetim ovaj rudnik, ali mi je to definitivno u planu za sledeću posetu Krakovu.

Do oba mesta vam je potrebno sat ili manje od Krakova.

Popodne: Stara jevrejska četvrt Kazimierz

Postoji još jedan deo grada koji morate posetiti kad ste u Krakovu, a to je stara jevrejska četvrt Kazimierz. Kazimierz je bio centar jevrejskog života u Krakovu sve do Drugog svetskog rata. Ovaj deo grada je manje turistički posećen od starog dela, ali je po meni najinteresantniji. Kraj je živ i energičan, zbog puno kul kafića, dobrih restorana, neobičnih radnji, ali i nekoliko istorijskih spomenika i muzeja. U ovoj četvrti nalazi se fabrika Oskara Šindlera i tu su snimljene neke scene za film Šindlerova lista. Ovde takođe možete da obiđete nekoliko sinagoga i jevrejskih groblja.

48-sati-u-krakovu

Ako vam treba užina pre nego što krenete da lutate po kraju, lokalci kažu da na trgu Plac Nowy možete kupiti najbolju uličnu hranu – zapiekanki, neka vrsta brusketa sa raznim dodacima.

Plac Nowy je ujedno i centar jevrejske četvrti do koga vode mnoge uličice kojim možete stići do neke od sinagoga. U ovom delu grada postoji besplatna tura sa vodičem gde možete da naučite nešto više o istoriji Kazimierza i obiđete sinagoge.

Veče: Popijte pivo i upoznajte prijatelje

Do kraja drugog dana u Krakova već ćete dobro poznavati centar grada. Za poslednje trenutke u gradu, ja uvek volim da se vratim u omiljeni deo grada i tu završim obilaženje. Uživala sam u večernjim šetnjama Starim gradom koji je još magičniji noću. 

Želim da podelim sa vama još jednu stvar koja je ovo putovanje i Krakov učinila jedinstvenim. Upoznajte lokalca! Napravite profil na Couchsurfing-u i pitajte lokalce da popiju piće sa vama. Mi smo na ovaj način upoznali troje studenata iz Poljske s kojima smo se odmah sprijateljili i oni su nas odveli u njihov omiljeni bar da probamo poljsko pivo. Super smo se zabavili i proćaskali s njima. Oni su nam takođe pomogli da odredimo koja mesta u Krakovu želimo da posetimo i otkrili nam šta nikako ne smemo da propustimo. Ovo je bilo super iskustvo i od sad planiram da upoznajem lokalce gde god da odem. 

48-sati-u-krakovu

Ukratko, Krakov vam preporučujem zato što je živ univerzitetski grad pun istorije i zabave, a prilično je jeftin u poređenju sa ostalim evropskim gradovima i ne treba vam puno vremena da u njemu obiđete ono što vas najviše zanima.

Nadam se da vam je tekst bio koristan i dao ideju za vaš plan za Krakov. Volela bih da čujem i vaše preporuke – šta biste dodali ovoj listi?

Verified by MonsterInsights