Categories
Work and Travel

Moje Work and Travel iskustvo – korak po korak

Da li da se prijavim?

Tehnički, jedini uslovi za prijavu su: biti redovan student na bilo kojoj višoj školi ili fakultetu (bilo koja godina i stepen studija), kao i konverzacijsko znanje engleskog jezika. Takođe, agencije uglavnom preporučuju da ste studirali u kontinuitetu, odnosno da niste u skorije vreme imali prekide u studiranju (npr. menjali faks ove godine ili obnovili godinu), kao i da niste pred samim krajem studija, recimo apsolvent kome je ostao jedan ispit do kraja ili samo diplomski. Ipak, treba da znate da su i studenti iz ovih kategorija uspevali da odu na Work and Travel.

Ja sam sve ove uslove ispunjavala, ali između mene i leta u Americi nalazile su se dve prepreke. Prva je bila fakultet. Raspored ispita na mom fakultetu se uopšte nije uklapao sa programom, a predrok ili poseban rok za Work and Travel studente ne postoji. To je značilo da rizikujem da ne dam uslov za budžet i uslov za godinu ili da ću na program morati da odem kasnije/ vratim se ranije. Drugi problem je bio to što nisam imala nekog iskustva u poslovima koji se nude, pa sam se brinula kako ću se snaći i da li ću izdržati. Probala sam da dobijem neke odgovore na fakultetu, ali kada je to prošlo neuspešno, odlučila sam da rizikujem. Plan je bio da se prijavim, pa u najgorem sličaju, kasnije odustanem, pošto agencije u tom slučaju uglavnom zadržavaju samo prvu ratu. 

Biranje agencije

Iako se mnogi studenti raspituju koja je agencija najbolja, činjenica je da su sve agencije vrlo slične, po cenama, uslugama koje nude, a i poslovima. Za skoro svaku agenciju ćete čuti i najbolje i najgore iskustvo. Većina studenata bira agenciju po preporuci. Svakako, nemojte da gubite mnogo vremena na biranje agencije. Presecite i bacite se na traženje posla. 

Ja sam agenciju izabrala delimično po preporuci, ali još više je imalo uticaja to što sam znala tačno gde želim da odem, a to mesto je imala samo jedna agencija u ponudi.

Takođe, bitno je da izaberete da li ćete ići na full program – agencija vam nalazi ponude za posao i asistira u celom procesu ili self program – sami nalazite poslodavca. Ako idete prvi put, osim ako vam neko ko je bio u Americi ili je sada tamo ne nađe posao, preporučujem da idete na full program.

Odabir mesta i traženje posla

Jedan od najbitnijih koraka u procesu apliciranja je nalaženje pravog posla. Bitno je da odlučite u kom delu Amerike biste voleli da živite i da smislite kakav posao želite da radite. Razmislite šta je ono što VI želite, nemojte samo slepo da slušate preporuke. Ako je nešto odgovaralo vašem drugu, ne mora da znači da će odgovarati i vama ako imate drugačije ciljeve i očekivanja od programa. Ovo se odnosi i na vrstu posla i na grad gde posao tražite.

Ja sam se za Work and Travel zainteresovala po preporuci, tako da sam do prijavljivanja znala tačno gde želim radim, pa moja potraga nije dugo trajala. Izbor je bio hotel Ritz-Carlton u Aspenu, Colorado. Kako sam znala da je ovo bio dobar izbor za mene? Prvo, više sam htela da radim u velikoj kompaniji, nego u lokalnom restoranu. Pošto sam razmišljala da tog leta radim praksu, ali ipak izabrala Work and Travel, htela sam da imam okruženje iz kog mogu da naučim nešto što će mi biti korisno u kasnijoj karijeri i životu. Pošto studiram menadžment, ovo je bila odlična prilika da vidim kako jedna uspešna kompanija funkcioniše iz prve ruke.

Work and Travel iskustvo

Aspen mi se, kao grad za život, svideo. Znala sam da nije veliki, ali da ima puno prilika za sezonski posao i da tamo ne ide veliki broj Work and Travel studenata. Takođe, pošto sam ga posetila godinu dana ranije, znala sam da mi ne može smetati da živim tamo, jer su tu najlepša priroda i predeli koje sam ikad videla. Pored toga, znala sam da je odlična prilika za zaradu, jer su i satnice i bakšiš odlični, zato što je Aspen popularna i luksuzna turistička destinacija, koju posećuju i poznate ličnosti. Još jedan razlog zašto sam izabrala Aspen je to što sam znala da tamo ne idem sama, što mi je bilo bitno. 

Intervju za posao

Svaki učesnik programa prođe kroz jedan ili više intervjua sa poslodavcima dok ne dobije posao. U mom slučaju, Ritz-Carlton je jedini poslodavac u Aspenu koji zapošljava Work and Travel studente iz Srbije, što je značilo da imam samo jednu šansu. Imala sam dva intervjua (oba preko skajpa). Prvi je bio sa posredničkom agencijom iz Amerike. Pitanja su uglavnom bila o samom programu, o tome zašto želim da provedem leto radeći u Americi, mojim planovima, očekivanjima i sl. Nakon toga, nekoliko nas je bilo pozvano u sledeći krug. Sledeći intervju bio je ozbiljniji, sa HR predstavnikom hotela u Aspenu. Ovde su pitanja više bila vezana za moje iskustvo, osobine i sposobnosti, a bilo je i situacionih pitanja vezanih za realne situacije na poslu. Moj intervju je bio za tri pozicije: Server’s Attendant, Pool Attendant i Housekeeper. Kada su me pitali koju poziciju najviše želim, odgovorila sam da mogu da radim bilo koju, ali da smatram da mi housekeeping najmanje leži. Kroz nedelju dana dobila sam poziv od agencije. Dobila sam ponudu za posao, za poziciju Server’s Attendant (pomoćni konobar) u restoranu hotela Ritz-Carlton. Presrećna, prihvatila sam ponudu i počela da istražujem sve o Ritz-u i Aspenu i pravim dalji plan.

Viza

Poslednja stvar koja vas deli od odlaska u Ameriku je dobijanje J1 vize za Ameriku. Ovaj korak ume da bude stresan iz sledećih razloga. Agencije pričaju da je prolaznost svake godine manja. Iako postoje neka pravila o tome ko će dobiti vizu, postoji i puno izuzetaka. Svakome može da se desi da dobije ili ne dobije vizu, ali po pravilu je najbitnije da imate nešto što vas vezuje za Srbiju, a to je za nas studente najčešće faks (ovo je razlog zašto agencije preporučuju studiranje u kontinuitetu i što više položenih ispita). Bitno je da znate da je bilo ljudi koji ovaj kontinuitet nisu imali, a ipak su dobili vizu, kao i studenata koji sve daju u roku, a vizu nisu dobili. U agenciji će vam reći koja su najčešća pitanja i vaš zadatak je da pripremite odgovore na njih, što sam i uradila. Intervju traje nekoliko minuta do pola sata i pitanja su vezana za vas, vašu porodicu, studije i odlazak u Ameriku. Nakon kratkog, ali za mene stresnog intervjua, dobila sam vizu! Sve detalje o procesu viziranja možete pročitati ovde.

Vežite se, polećemo!

Nakon dobijanja vize, usledile su poslednje pripreme za odlazak. Pakovanje, preostala papirologija, pozdravljanje s porodicom i prijateljima. I onda, pravac Aspen! Pod ovim pravac mislim na letove avionom od Beograda preko Frankfurta i Atlante do Denvera i na kraju još dva autobusa do Aspena. Posle 33h puta, stigli smo u Aspen, nas troje iz Srbije, koliko je dobilo posao u Ritz-u i vizu. Svi smo bili premoreni i iscrpljeni, ali i presrećni što sam napokon stigli na finalnu destinaciju.

Dolazak i snalaženje

Napokon smo bili tu, u Aspenu. Već prvog dana, pre nego što smo otišli da ostavimo kofere i vidimo naš novi dom, bili smo u hotelu i čekali orijentaciju za posao. Na orijentaciji su nam menadžeri pričali o kompaniji, njenim departmanima i načinu funkcionisanja. Nakon tri dana orijentacije i obuke, počeli smo i zvanično da radimo.

Kako ranije nisam radila kao konobar, na početku mi je bilo teško da upamtim puno informacija, kao što su brojevi stolova, meni, kako se pravi koja vrsta kafe, itd. Još teže mi je bilo da se naviknem na nošenje teških ajncera i tanjira, da nemam tremu kada pričam sa gostima i sl. Međutim, svi Work and Travel poslovi su relativno jednostavni i vrlo brzo ćete ući u rutinu. Lepo sam se slagala sa kolegama, kojih je bilo iz svih delova sveta, tako da su mi i oni pomogli da se što pre naviknem na posao.

Smeštaj gde smo živeli ova četiri meseca bio je jedna zgrada sa jednokrevetnim i dvokrevetnim privatnim sobama, zajedničkim dnevnim boravkom, kuhinjom i terasom. Sobe su bile skromne, ali su imale sve što mi je bilo potrebno: krevet, orman, sto i stolice, kupatilo, čak i frižider i mikrotalasnu. Odmah ispod naše zgrade bila je reka i šuma, tako da je okruženje bilo predivno. Ovaj smeštaj su za nas pronašli i ugovorili agencija iz Srbije i Ritz, tako da nismo morali da sami tražimo.

Aspen nije bio težak grad za snalaženje, jer je bio vrlo mali, pa sam već posle par dana znala gde se šta nalazi. Odlično je bilo to što ceo grad ima besplatan javni prevoz. Pošto je planinski grad, tu je i veliki broj staza za planinarenje i mnogo kafića i restorana.

Traženje drugog posla

Znala sam da želim da radim dva posla, jer je to bila dodatna prilika za zaradu, a i svi moji prijatelji u Aspenu su takođe radili dva posla. U potragu za drugim poslom krenula sam već posle prve nedelje. Odlučila sam da želim da radim u restoranu kao Server ili Back Server, jer je Aspen turistički grad, tako da su poslovi sa bakšišem uglavnom najbolji, a i najveća je ponuda za takve poslove. Otišla sam u nekoliko restorana i kafića i tražila da razgovaram sa menadžerom. Posle nekoliko ne, par menadžera mi je reklo da će mi se javiti. Tako sam i dobila posao u jednom popularnom restoranu kao Back Server i, pošto sam bila zadovoljna ovim poslom, tu sam ostala do kraja sezone. Neke od mojih saveta za Work and Travel poslove, možete da pročitate ovde.

Bilo je nedelja kada sam radila više i kada sam radila manje, kako bih uspela da idem na neki izlet, proslavim rođendan i sl. Za tri i po meseca boravka sam uspela i sa dva posla da sasvim solidno upoznam Aspen.

Život u Aspenu

Na početku vam je sve nepoznato, ne poznajete nikoga, ne znate kako posao funkcioniše, itd. Bićete iznenađeni koliko brzo sve ukapirate i toliko ćete ući u rutinu da će vam se činiti da jako dugo živite tu. Već nakon nekoliko nedelja, činilo mi se da taj posao radim mesecima, upoznala sam gomilu novih ljudi, a i grad. Slobodni dani su bili ono za šta sam živela, jer je svaki bio drugačiji, a odličan predah od naporne nedelje. Nekad sam išla na planinarenje, nekad kod druga na bazen, nekad samo odmarala, a čak sam imala i priliku da probam paragliding i odem u Las Vegas za vikend. Što se tiče posla, iako sam naučila šta se kako radi, bilo je baš naporno i stresno, zato što su jul i avgust vrh sezone u Aspenu, tako da je gužve bilo uvek i svuda. U ovom periodu uglavnom počne da vam fali Srbija, porodica i prijatelji, jer vi radite po ceo dan, dok na društvenim mrežama gledate slike društva na letovanju. To se i meni desilo, ali jednostavno ste toliko zauzeti svakog dana da nemate puno vremena da uopšte mislite o tome.

Kraj sezone i zaključak

Kraj sezone je uglavnom najiščekivaniji period za sve Work and Travel studente, jer tada kreće putovanje. Ja sam ove godine pored nekih mesta blizu Aspena, posetila samo Las Vegas i Njujork i onda se vratila kući da bih položila ispite, jer je u mom slučaju, nažalost, to bio jedini način da dam uslov za godinu. Međutim, prethodne godine sam imala savršeno Work and Travel putovanje po celoj Americi, o kome ću pisati u nekom narednom tekstu, gde ću vam dati i savete kako da isplanirate to putovanje.

Moje Work and Travel iskustvo

Posle četiri meseca napornog rada, puno stresa, smeha i plakanja, ali i novih prijatelja i nezaboravnih iskustava, došlo je vreme za napuštanje Aspena. Ovo je bio jedan čudan momenat – poslednjih mesec dana sam jedva čekala da završim sa poslom, jer mi je svega bilo preko glave, ali tih poslednjih dana sam osećala takvu prazninu u sebi, jer napuštam to mesto i te ljude, jer ne znam kada ću ponovo doći u magični Aspen.

Taj trenutak opisuje celo moje Work and Travel iskustvo. Jeste bilo izuzetno naporno, teško, stresno, ali to leto je donelo i toliko dobrih stvari. Pre svega, priliku da upoznam najrazličitije ljude i posetim nova mesta. Još bitnije, mnogo je stvari koje sam naučila o poslu, međuljudskim odnosima, samostalnom životu, istrajnosti, snalaženju i toliko toga o sebi. Sada su svi oni momenti koji su mi bili noćna mora tokom leta izgledali simpatično i smešno. 

Na kraju, mogu samo da kažem da sam na početku bila vrlo skeptična po pitanju celog programa. U jednom trenutku sam čak mislila da se gubi dragoceno vreme i da je sve što dobijete tokom programa neka nedovoljno velika zarada. Stvarno nisam bila u pravu.

Preporučujem svakome ko razmišlja o Work and Travel-u i koga je ovaj tekst zaintrigirao da se prijavi, jer ni sama nisam bila svesna koliko je ovakvo iskustvo dragoceno. Naučićete svašta, upoznaćete drugačiju kulturu, mnogo ljudi, videćete zemlju udaljenu 7262 km, zaradićete i shvatićete kako je kad sami zarađujete svoj novac ako to do sada niste. I, shvatićete da stvarno možete da se snađete u skoro svakoj situaciji i da ste mnogo jači nego što ste mislili!