Categories
Nemačka Putovanja

Berlin – 10 ideja za obilaženje grada

Iako sam samo nekoliko dana provela u Berlinu, ostavio je jak utisak na mene. Zamišljala sam sebe kako u nekom trenutku živim baš ovde. Oduševilo me je koliko ima studenata i kako je Berlin mladalački grad. Primamljiva mi je bila i neka opuštenost i sloboda u gradu – svako gleda svoja posla, kao što je to slučaj u većini evropskih gradova. 

U Berlinu sam bila na proleće, pa je bilo mnogo ljudi napolju. Ulice su bile žive, parkovi zeleni i puni ljudi. Pošto mi se svidela atmosfera u gradu, a i vreme je bilo na našoj strani, odlučila sam da nigde ne žurim. Da ne jurim da obiđem baš sve (kao što to obično radim), nego da obilazim opušteno i odvojim vreme i za odmor, uživanje na suncu pored reke i degustiranje currywurst-a. Na kraju smo i tim tempom stigli da posetimo većinu stvari koje smo želeli da vidimo, pa je Berlin ispao pun pogodak.

Berlin emakaplani

Praktične informacije:

  • Kako do Berlina? Ja sam prvi put išla preko agencije (često ima povoljnih ponuda – smeštaj + prevoz autobusom), a sledeći put avionom od Niša do Berlina za samo 10 evra u jednom pravcu. Ryanair često ima jeftine karte iz Niša, pa savetujem da to prvo pogledate.
  • Prevoz u Berlinumetro odlično povezuje grad i jako je jednostavno da se snađete. Ja sam svuda išla metroom ili peške.
  • Smeštaj – ovde vam ne mogu puno pomoći, ali sećam se da smo preko agencije boravili u hotelu Adlershof koji je bio skroz okej i imao je jedan od najboljih švedskih stolova (za doručak) za te pare.

U većini gradova, obilaženje volim da započnem na glavnom ili nekom od poznatijih trgova. 

Najveći trg u Berlinu je Alexanderplatz i njega sigurno nećete propustiti. Ovde se ukršta veliki broj linija metroa, vozova, tramvaja i autobusa, a mnoge turističke atrakcije su u blizini. Alexanderplatz je jedan od življih delova grada u kome ćete pronaći veliki broj prodavnica i restorana. 

Mi smo razgledanje Berlina započeli ovde, a sada slede neke od mojih omiljenih ideja za obilaženje Berlina.

1. Berlinski zid – East Side Gallery 

Najduži deo nekadašnjeg Berlinskog zida danas je najveća galerija na otvorenom na celom svetu. Nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, skupilo se 118 umetnika iz 21 države. Oni su tada oslikali 1.3 km nekadašnjeg zida. Danas možete da šetate pored zida i razgledate umetnička dela koja se fokusiraju na različite teme, od politike do ljubavi.

Berlinski zid je ono što je ostavilo najveći utisak na mene u Berlinu, ubedljivo. Dosta sam vremena provela ovde analizirajući zid i svaki njegov oslikan deo.

berlinski_zid_emakaplani

2. Berliner Dom i Museum Island

Berlinska katedrala u neo-renesansnom stilu nalazi se u srcu grada. Zbog fascinantne arhitekture i mesta na kom se nalazi, postala je jedan od simbola Berlina. U Berliner Dom-u se tokom godine održavaju i mnogi koncerti i drugi događaji. Eksterijer je fascinantan, a za ulazak u katedralu plaća se ulaz. Sa vrha kupole se pruža i fantastičan pogled na Berlin, posle 270 stepenika.

berliner dom

U neposrednoj blizini katedrale je Museum Island, kompleks od pet muzeja, koji se nalazi na UNESCO listi za zaštitu svetske baštine. Museum Island se nalazi u sredini reke Spree i obuhvata sledeće muzeje: Pergamon Museum, Bode-Museum, Neues Museum (Novi muzej), Alte Nationalgalerie (Stara nacionalna galerija) i Alter Museum (Stari muzej). U muzejima se nalaze remek-dela iz Antičkog Egipta, Vizantijskog carstva i Berlina. Ovde možete pročitati šta možete videti u svakom od muzeja.

Karta za svih pet muzeja je besplatna za mlađe od 18 godina.

3. Reichstag

Reichstag zgrada izgrađena je da bude dom skupštine Nemačkog carstva. Danas se skupština Nemačke naziva Bundestag, a termin Reichstag se odnosi na zgradu skupštine. 

reichstag

Ono što je mene oduševilo je što je kupola Rajhstaga otvorena za posetioce i to potpuno besplatno. Sve što je potrebno je da obavite registraciju na sajtu i odaberete vreme posete. Na dan posete je bitno da ponesete pasoš, jer ih proveravaju na ulazu. Kada uđete možete da uzmete audio vodiče, obilazite i uživate u pogledu koji se vidi iz kupole.

Meni je ovaj obilazak bio  baš zanimljiv, jer nisam imala mnogo prilika da obilazim zgrade kao što je skupština.

4. Brandenburška kapija

Ovaj spomenik mi je prva slika u glavi kada pomislim na Berlin, a verovatno je i vama. Brandenburška kapija je trijumfalna kapija i simbol glavnog grada Nemačke. Kapija simbolizuje podelu Berlina za vreme Hladnog rata i na ujedinjenu Nemačku od pada Berlinskog zida. Podignuta je u 18. veku po narađenju tadašnjeg pruskog kralja. Ispred ove kapiju su se dešavali mnogi istorijski događaji važni za Nemačku, ali i za Evropu. Danas na ovom trgu organizuje doček Nove godine. Eto jednog predloga ako nemate ideju gde ćete za sledeći doček.

Berlin emakaplani

5. Memorijal ubijenim Jevrejima Evrope

Holokaust memorijal. Kao što ime govori, ovaj memorijal posvećen je žrtvama holokausta u Evropi. Na 19 000 metara kvadratnih nalazi se 2711 blokova od betona različitih visina i dužina. Između blokova možete slobodno da šetate. Blokovi su raspoređeni u redove i dizajn memorijala je jedinstven, a nosi snažnu poruku. Reč na koju je mene asocirao ovaj memorijal je praznina.

Postoji i informacioni centar gde posetioci mogu da saznaju više o žrtvama Drugog svetskog rata.

6. Topography of Terror 

Topography of Terror je muzej koji je fokusiran na Berlin za vreme Trećeg rajha i prikazuje funkcionisanje policije i Hitlerove paravojne organizacije SS i sve zločine koje su počinili za vreme nacističkog režima. Muzej se nalazi na mestu gde su se od 1933. do 1945. godine nalazile glavne institucije Nacista. Topography of Terror je muzej čija postavka je i na otvorenom i na zatvorenom, a meni je posebno bio zanimljiv deo koji se nalazi napolju. 

Ulaz u ovaj muzej je BESPLATAN, pa stvarno nemate razloga da ga preskočite.

7. Jewish Museum

U Jevrejskom muzeju smo mnogo naučili o istoriji Jevreja i njihovoj kulturi, kao i o njihovom odnosu sa nejeverejskim okruženjem. Kroz postavku se provlače različite zanimljive teme, kao što su različitost i migracija. I sama zgrada muzeja je remek-delo arhitekture. Dizajnirao ju je Daniel Libeskind i ona je postala jedan od prepoznatljivih obeležja Berlina. Meni se muzej jako svideo i sa istorijskog i sa arhitektonskog aspekta i u njemu sam dosta naučila, pa preporučujem da ga posetite. 

Muzej je otvoren od 10 ujutru do 8 uveče i karta za odrasle košta 8 evra.

8. Nemačka kobasica – currywurst

Nešto što morate da probate u Berlinu su nemačke kobasice, od kojih je najpoznatija currywurst. Služi se sa kečapom i kari prahom. Mislim da sam u Berlinu jela kobasice svakog dana, kako hrana po restoranima nije baš jeftina. Currywurst možete kupiti na mnogim uličnim štandovima. Odlična je opcija za jeftin i ukusan obrok kada ste u žurbi da obiđete što više u Berlinu!

Berlin currywurst

8. Šetnja kroz park i Spomenik slobode

Blizu Brandenburške kapije nalazi se Tiergarten park. Prijatnom šetnjom kroz park, za dvadesetak minuta stiže se do poznatog Spomenika slobode ili Siegessäule. Spomenik je osmišljen da proslavi pobedu u Prusko-danskom ratu. Narednih godina, dok je spomenik bio u izgradnji, Pruska je pobedila i Austriju i Francusku i izgled je svaki put blago izmenjem da bi spomenik predstavljao sve ove pobede.

Uz kupljenu ulaznicu, možete i da se popnete na vrh spomenika i uživate u pogledu na Berlin i na Tiergarten.

I sam Tiergarten park se meni baš svideo i odlično je mesto za predah od obilaženja. Ovo je najveći park u Berlinu.

10. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie bio je mesto koje označava prelaz iz zapadnog u istočni Berlin za vreme Hladnog rata. Danas je popularna atrakcija za turiste, ali meni nije bila toliko impresivna, pošto je sve što vidite barakica i znak You are now leaving the American sector. Ipak, ovo mesto ima istorijski značaj, jer je predstavljalo granicu između istoka i zapada, Amerikanaca i Rusa, komunizma i kapitalizma. Zbog toga vredi da se prošetate i do ovog mesta. 

Ispred barake su ranije stajali momci obučeni u američke uniforme sa kojima ste mogli da se slikate, ali nedavno je odlučeno da to više neće biti praksa u Berlinu. Postoji i muzej u koji nisam stigla da odem, a obrađuje ovu temu. 

Berlin Checkpoint Charlie

Nadam se da vam je tekst pomogao da isplanirate vašu posetu Berlinu! Ako imate pitanja ili predloge za Berlin, pišite mi u komentarima.

Ako vam treba još inspiracije za obilaženje evropskih gradova, pročitajte moje tekstove o Amsterdamu i Krakovu.

Verified by MonsterInsights