Categories
Razmene

Erasmus+ razmena studenata – Iskustvo iz Austrije

Danas pričamo o razmeni, tačnije o programu Erasmus + razmena studenata. Kako ja nisam imala priliku da odem na Erasmus +, a želim da ovaj blog bude mesto gde možete da pronađete informacije i iskustva za najrazličitije prilike za mlade i programe mobilnosti, obratila sam se drugarici. Zato je danas gošća na blogu moja koleginica sa fakulteta – Bojana.


Bojana sa nama deli svoje iskustvo sa Erasmus+ razmene i opisuje prošli semestar koji je provela u Gracu, u Austriji.

1. Kako si se odlučila da odeš na razmenu i zašto baš Grac?

Želja da odem u inostranstvo na studije je oduvek postojala. Okolnosti su bile takve da sam ipak ostala u Beogradu, upisala FON i ubrzo nakon toga čula za Erasmus+ program. Znala sam da ću se sigurno prijaviti kada bude pravi trenutak i moja želja se ispunila, primljena sam i ubrzo nakon toga sam pakovala kofere!

Oduvek sam volela nemački i sve vezano za tu kulturu tako da je pitanje samo bilo hoće li to biti Nemačka ili neki grad u Austriji. Za Grac sam se odlučila zajedno sa drugaricom, jer smo čule da je to studentski grad, što zaista i jeste, a pritom je fakultet kvalitetan i cenjen.

Moj savet studentima koji žele ovakvo iskustvo jeste da se prijave za bilo koji fakultet i grad, jer uopšte nije važno gde će aplicirati, važno je samo da to urade, jer je iskustvo prelepo i nezaboravno!

2. Da li je proces apliciranja komplikovan i kako ukratko izgleda?

Kada sam se prvi put susrela sa listom papirologije koja je potrebna za prijavu phh..fras! Kako ću i kada sve ovo završiti?!
Međutim papir po papir završila sam sve brže nego što sam se nadala. Sada iz ove perspektive zaista nije bilo komplikovano niti teško. Zahteva vreme i trud svakako, ali nije tako strašno kao što je izgledalo na početku.

U svakom slučaju, najbitniji dokument jeste Learning Agreement (LA), koji se sklapa između vašeg i fakulteta zemlje u koju idete na razmenu. Predmete prethodno mora odobriti komisija sa vašeg fakulteta i nakon potpisivanja LA, taj papir vam je garancija za priznavanje ispita nakon povratka.
Potrebno je napisati i motivaciono pismo, CV i prikupiti još neke dokumente, ali ništa komplikovano. Jedino što je važno jeste početi na vreme sa prikupljanjem dokumenata.

3. Kakav je život u Gracu ?

Život u Gracu je divan, grad je prelep i većinu pretežno sunčan zbog svog specifičnog položaja. Studenti su na sve strane, pabovi, male uličice, restorani, šoping centri, parkovi… ma predivno!

Ljudi su vrlo prijatni, na ulicama, u marketima, radnjama, svuda. Rekla bih da vlada neko pravilo lepog ponašanja i ljubaznosti prema svim ljudima.

Dosta je mirno uveče tako da to može biti neka loša strana za nekoga ko voli urbane gradove, ali svakako tu su razna studentska dešavanja tako da nikada nije dosadno.

4. Kako izgleda jedan dan na faksu i kakve su obaveze na fakultetu u poređenju s našim fakultetima?

Dan na fakultetu u Gracu se ne razlikuje se puno od dana na našem fakultetu osim sto ste okruženi strancima. Što se tiče veličina grupa za slušanje kurseva, sve zavisi od predmeta do predmeta. Na nekim kursevima nas je bilo po 7-8, a na nekim znatno više, kao na našim predavanjima. Takođe, kada su u pitanju dolasci negde su bili obavezni, negde ne. Profesori su vrlo prijatni i pristupačni.

Ono što se meni svidelo jeste što neke kurseve možete završiti kroz 2 meseca, jer postoji blok nastava koja traje 5-6 nedelja, a predavanje po 4-5 sati.

5. Da li si imala priliku da putuješ i posetiš još neka mesta?

Drugarica i ja smo imale tu sreću da smo našle dobar dom, ne preskup, gde je i hrana bila uključena u cenu. Imale smo dovoljno novca, a i vremena za putovanja tako da smo obišle Španiju, Italiju, Beč i Klagenfurt. Trudile smo se da ne dajemo previše novca na gluposti, jer putovanja mnogo više vrede i to je ono što sigurno ostaje kao uspomena.

6. Koja ti je najlepša uspomena sa razmene?

Postoji previše lepih uspomena i ne bih mogla da izdvojim samo jednu.
Celokupno druženje, prijateljstvo sa ljudima iz raznih zemalja, putovanja, kao i samostalan život u drugoj, za mene boljoj zemlji, je neprocenjivo i uvek bih ga ponovila i svakome preporučila!

7. Kako je na tebe uticala razmena i kome bi preporučila ovako iskustvo?

Iskustvo razmene je predivno. Verujte mi da za tih 5-6 meseci ništa nećete propustiti kod kuće, sve ostaje isto, a imate puno toga da dobijete odlaskom.

Upoznala sam grad i ljude koji žive malo opuštenijim životom. Njih nije briga kako su se obukli, ne gledaju onog pored sebe i vrlo su ljubazni prema svima i zaista žele da vam pomognu ako zatražite pomoć. Znaju se i poštuju neka pravila što se meni posebno svidelo. Dok sam bila na razmeni, a i po povratku, imala sam ogromnu želju da više učim, napredujem I razvijam se u svakom smislu. Konstantno istražujem razne mogućnosti koje se nude i razmišljam gde ću dalje.

Preporučila bih svakom studentu ovako nešto bez obzira koliko ispita će vam priznati kada se vratite. Ako je to i samo jedan ispit, prijavite se, jer ovakvu priliku imamo samo sada dok smo studenti i treba je iskoristiti!


Zahvaljujem se Bojani na podeljenom iskustvu! Nadam se da ste uživali u čitanju, a ako jeste pročitajte koji još programi studentskih razmena postoje.

Verified by MonsterInsights