Categories
Digital nomad Tajland

Digital nomad vodič za Tajland

U poslednje dve godine u Tajlandu sam provela ukupno šest meseci. Prvi put sam posetila Tajland 2022. godine i zadržala se tri meseca. Oduševljena svime što ima da ponudi, vratila sam se na još tri meseca. I, to sigurno nije moja poslednja poseta Tajlandu.

Stalno dobijam pitanja da li i kako otići na Tajland na mesec dana ili duže. Ako vas posao ne vezuje za kancelariju ili određenu lokaciju, možda ste razmišljali da spojite rad sa putovanjem i provedete mesec i više dana u inostranstvu. U ovom tekstu podeliću moje iskustvo i preporuke za boravak na Tajlandu.

Prednosti – zašto Tajland?

Ako ste se odlučili za ovakvu avanturu, prvo pitanje je gde otputovati.

Kao turistička destinacija, Tajland ima mnogo toga da ponudi. Tropski predeli, istorijske znamenitosti i hramovi, fenomenalna hrana, lud noćni život i bezbroj zabavnih aktivnosti.

Ali, kada negde boravite mesec dana ili duže, nije bitna samo turistička ponuda nego i praktičnost. Zato delim sa vama 5 prednosti Tajlanda za digitalne nomade ili bilo koga ko planira malo duži boravak u zemlji.

tajland_zalazak_sunca

1. Odnos cene i kvaliteta života

Veliki broj putnika i digitalnih nomada iz celog sveta bira jugoistočnu Aziju (Tajland, Bali, Vijetnam…) za svoju bazu i jedan od glavnih razloga za to je cena.

Iako život u Tajlandu nije “džabe” kako kažu da je bilo ranije, za isti iznos novca tamo možete dobiti mnogo više nego u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije. Ukoliko za smeštaj za dve osobe izdvojite ukupno 500 evra mesečno, možete živeti u manjem modernom i sređenom stanu sa bazenom i teretanom u sklopu zgrade. Naravno, ima i dosta jeftinijih smeštaja bez ovih pogodnosti.

Dve stavke koje su znatno povoljnije nego kod nas su transport (od goriva do taksija) i hrana, ukoliko birate lokalnu kuhinju. Namirnice nisu skupe, a jedino za šta treba izdvojiti više novca su bolji restorani internacionalne kuhinje i izlasci.

2. Klima i vremenska zona

Sezona na Tajlandu (decembar – april) se poklapa sa našom zimom, pa je ovo idealna destinacija da zamenite zimu tropskim letom. Ako volite toplo vreme, uživaćete.

Tajland je 5-6 sati ispred Srbije. Ako vas posao vezuje za evropske vremenske zone, Azija je okej opcija, jer biste radili popodne i uveče po lokalnom vremenu. Ako biste otišli u Južnu Ameriku, morali biste da radite noću.

3. Razvijenost i infrastruktura

Sva popularnija mesta na Tajlandu su dobro razvijena, pa vam duži boravak neće biti problem. Internet je po pravilu odličan, a cene SIM kartica sa neograničenim internetom su smešne. U svim većim mestima možete naći co-working prostore i kafiće iz kojih možete da radite. U gradovima i turističkim mestima imate dostavu hrane, taksi aplikacije i restorane internacionalne kuhinje. Ima bezbroj zabavnih aktivnosti. Moj utisak je da su više digitalizovani od nas. Ako imate putno osiguranje, bolnice i lekari su odlični (nažalost, posećivala sam bolnice više puta, ali sam svaki put bila prijatno iznenađena).

4. Bezbednost

Kada pomenem Tajland, često dobijem pitanje da li je tamo bezbedno. Iz mog iskustva, Tajland je izuzetno bezbedan i osećala sam se lagodnije nego u većini država Evrope i, naravno, Amerike. Na zajednicama kao što je Nomad List gde digitalni nomadi dele iskustva iz različitih država, uglavnom se slažu da je Tajland bezbedan. 

Na Puketu i Koh Panganu sam uvek bila opuštena, čak i kada bih uveče šetala sama. U Bangkoku sam se takođe osećala bezbedno, ali tamo treba više paziti, jer kao i u svakom velikom gradu ima prevaranata koji gledaju da zarade na turistima, a verujem i džeparoša. Iako je bezbedno, savetujem da u stranoj zemlji uvek budete oprezni i izbegavate rizične situacije.

5. Nova poznanstva i druženje

Tajland je jedna od najpopularnijih destinacija kod digitalnih nomada, a i kod turista. Imaćete dovoljno prilika da upoznate nove ljude i nađete društvo. Možete upoznati ljude u co-working prostorima ili na meet up događajima koje organizuju zajednice digitalnih nomada kao što su Nomad List, Slack kanali ili fejsbuk grupe koje postoje za većinu popularnih destinacija.

Mane

Nakon mozganja samo jedna mana mi pada na pamet, a to je saobraćaj.

Neko bi rekao da je mana i klima, zbog vrućine i visoke vlažnosti, ali ne možemo nešto drugačije očekivati od tropske destinacije. Za mene je večno leto ipak prednost.

Saobraćaj i transport

Kao i u većini zemalja jugoistočne Azije, saobraćaj je haotičan i često ne tako bezbedan. Skuter je glavno prevozno sredstvo i na nekim mestima je jedini način da se krećete.

Savetujem da budete oprezni i da obavezno nosite kacigu (iako ćete videti mnogo ljudi bez kacige).

Viza i put do Tajlanda

Državljani Srbije mogu dobiti turističku vizu na 60 dana. Za sve zvanične informacije o dobijanju vize i ceni, kontaktirajte Konzulat Kraljevine Tajland. Procedura je krajnje jednostavna i ja nisam imala nikakvih problema sa ovim korakom.

Ako vam je 60 dana malo, u imigracionom birou na Tajlandu možete aplicirati da produžite boravak na još 30 dana. I ova procedura je jednostavna. Od drugih putnika na Tajlandu sam čula i za tzv. edukativnu vizu. Preko nje, navodno, možete ostati do godinu dana, ali nemam informacije iz prve ruke.

Ja sam letela do Puketa, ali možete leteti i do Bangkoka, Ko Samuija i drugih aerodroma. Od Beograda do Puketa letela sam Emiratima i Qatar Airways-om i u oba slučaja to su bila 2 leta sa presedanjem u Dubaiju, odnosno Kataru. Jeste dug put, ali svi letovi su bili udobni i prijatni.

Koji deo Tajlanda izabrati?

Dobra strana Tajlanda je što ima mnogo divnih predela koji se dosta razlikuju. Izdvojiću 4 mesta koja mogu biti dobar izbor za digitalne nomade, ali postoji još opcija.

Puket

puket_tajland_digitalni_nomad

Puket je ostrvo u Andamanskom moru i turistički popularna destinacija na Tajlandu. Ako želite da živite na moru, a da opet imate udobnosti života u gradu (taksi aplikacije, dostava hrane, razna dešavanja), Puket je za vas.

Prednosti: more i plaže, dobra infrastruktura, dosta zanimljivih aktivnosti, raznovrsnost kafića/restorana, dobra polazna tačka za obilaženje ostrva Ko Pi Pi i poluostrva Krabi.
Mane: viša cena, veliki broj turista, delovi ostrva su poznati po noćnom životu i seks turizmu (ako to želite da izbegnete, ne idite u Patong).

Bangkok

Reč ludnica najbolje opisuje glavni grad Tajlanda. Sa 11 miliona stanovnika, Bangkok karakteriše gužva, lud noćni život, haos u saobraćaju, ali i istorijske znamenitosti i hramovi, fenomenalna hrana i moderni tržni centri. Ako volite da budete u centru dešavanja, Bangkok će vam biti zabavan.

Prednosti: cena, dobar i povoljan smeštaj, bezbroj aktivnosti i dešavanja.
Mane: saobraćaj, zagađenje i vrućina koja se teže podnosi u gradu nego na ostrvima.

Koh Phangan

Opisala bih ga kao hipi ostrvo sa fantastičnom prirodom. Manje je razvijeno od Puketa. Jug ostrva je poznat po Full Moon žurkama koje se organizuju jednom mesečno, sever ostrva je miran, a na zapadu se nalaze mnoge škole joge. Ko Pangan se nalazi u Tajlandskom zalivu i tamo možete ići i u maju, junu i julu, dok je na Puketu i u Bangkoku tada već kišna sezona.

Prednosti: prirodne lepote, pravi ostrvski život, manje gužve (osim na jugu za vreme Full Moon žurki), blizina ostrva Ko Samui i Ko Tao.

Mane: manja razvijenost – na ostrvu postoje svega tri puta, kretanje bez skutera ili iznajmljenog automobila je skoro nemoguće, nema aerodroma. Plima i oseka su izuzetno izražene pa se nekad ne možete kupati kad se voda povuče.

Chiang Mai

Grad u planinama severnog Tajlanda. Poznat je po drevnim hramovima. Ovo je jedino mesto sa ove liste koje još uvek nisam posetila, ali ga uključujem u predlog zato što je najpopularnije mesto na Tajlandu među digitalnim nomadima iz celog sveta.

Prednosti: cena, velika zajednica digitalnih nomada i doseljenika

Mane: treba izbegavati dimnu sezonu kada je vazduh zagađen (od februara do aprila)

Planiranje boravka

Kada smislite gde ćete se zaputiti, vreme je da potražite smeštaj i planirate kako ćete se kretati, gde ćete raditi i gde možete da upoznate ljude na Tajlandu.

U kom periodu putovati na Tajland?

Na Tajlandu je toplo tokom cele godine, ali postoje kišna i suva sezona. Kišna sezona (wet season) traje od maja do oktobra i tada nije preporučljivo posećivati Tajland. Suva sezona (dry season) se deli na “svežu” (fresh season) koja traje od novembra do februara i “vrelu” sezonu (hot season) koja traje od marta do maja. 

Iako sezona varira od mesta do mesta, za putovanje se preporučuje period od decembra do aprila. Izuzetak su ostrva u Tajlandskom zalivu (Ko Samui, Ko Pangan i Ko Tao) gde možete ići i tokom letnjih meseci, pošto tamo kasnije počinje kišna sezona. 

Iz mog iskustva (na Puketu), januar i februar su najskuplji. Već u martu su cene niže, a vreme je i dalje odlično. Tek krajem aprila smo osetili promenu u vremenu i više kiše pa smo tada prešli na Ko Pangan i izbegli kišnu sezonu. 

Smeštaj

Iz mog iskustva i iskustva drugih digitalnih nomada koje sam upoznala na Tajlandu, opcije su stan, vila ili co-living aranžman.

Stan je najčešći izbor pošto je povoljniji od vile, a imate više udobnosti i privatnosti nego u co-living opciji. Co-living je noviji koncept i na Tajlandu je uglavnom jednom cenom obuhvaćena privatna soba sa kupatilom, pristup zajedničkim prostorijama (često u to spada i bazen) i članarina za co-working prostor. Vila ili kuća je najmanje povoljna, ali ako imate veći budžet i više ljudi, možete naći fantastične vile sa privatnim bazenima. Co-living je super ako putujete sami, stan je najčešći izbor za parove, a vila je dobra opcija ako putujete u grupi.

Možete se odlučiti i za hotel ili hostel, ali ho(s)telske sobe nisu toliko praktične za duži boravak.

Rad

co-working_digitalni_nomad

Sigurno ste viđali slike digitalnih nomada koji rade na plaži sa svog laptopa, ali to baš nije praktična opcija. Ako planirate da radite bilo šta za šta vam je potrebna koncentracija, verovatno vam treba mesto za rad.

Ukoliko ste odabrali adekvatan smeštaj, možete raditi iz smeštaja. Tajland ima i mnogo kafića koji su super za rad i imaju brz internet. Ono što ja biram u inostranstvu je co-working prostor kojih ima mnogo na Tajlandu.

Za co-working prostor plaćate članarinu (može biti mesečna, nedeljna, dnevna…) i dobijate mesto odakle možete da radite, ali i da upoznate nove ljude. Cene počinju od oko 3500 bata (oko 100 evra) za mesec dana. Negde je u cenu uključena i kafa ili neko piće, a neki od co-working prostora organizuju i zabavne događaje.

Transport

Skuter je glavno prevozno sredstvo velikog broja lokalaca i turista, pa skutere možete iznajmiti na svakom koraku. Cene skutera počinju od oko 3000 bata (množite sa 3.3 za cenu u dinarima). Gorivo je izuzetno povoljno. Tu su i taksi aplikacije: InDrive, Bolt i Grab. Sve dobro rade, a Grab je najskuplji.

Na Puketu postoje taksi aplikacije koje rade odlično, ali je skuter povoljnija i praktičnija opcija. Na drugim ostrvima kao što je Ko Pangan, morate iznajmiti skuter (ili auto) ako želite da se krećete po ostrvu. Tamo nema taksi aplikacija, a lokalnih taksija nema svuda i cene su visoke.

U Bangkoku se možete osloniti na dobro razvijen gradski prevoz, jer tamo nije preporučljivo voziti skuter tamo osim ako niste iskusan vozač.

Druženje

Meni je co-working bio mesto za upoznavanje putnika i digitalnih nomada iz celog sveta od kojih su mi neki postali prijatelji. Najlepše uspomene sa Tajlanda vezujem za događaje koje su bili organizovani od strane co-working community tima. Obilazili smo Puket i mala ostrva oko Puketa, igrali odbojku na pesku, išli na ronjenje i imali večeri društvenih igara. Upoznala sam ljude iz zemalja kao što su Kina, Južnoafrička Republika, Kanada, Nemačka, Švedska, itd.

Postoje i online zajednice koje povremeno organizuju meet up-ove i događaje. Ako se pre dolaska učlanite u neku online zajednicu, fejsbuk grupu ili slack kanal, pratite kada nešto organizuju i tako možete upoznati druge putnike.

Saveti

– Istražite različite gradove i mesta online kako biste našli ono što vam najviše odgovara. Kada izaberete destinaciju, dobro se raspitajte u kom kraju je dobro da budete smešteni, gde se nalaze dobri co-working prostori, teretane ili bilo šta drugo što vas zanima.

– Čekirajte online zajednice, forume i grupe pre dolaska.

– Trudite se da upoznate ljude, jer će vam boravak tako biti 10 puta zabavniji. Može biti neprijatno upoznavati se sa strancima dok se ne naviknete, ali možete naći baš kul društvo.

– Ne pakujte previše stvari. Na Tajlandu ima svašta da se kupi po povoljnim cenama, pa ostavite mesta u koferu.

– Valuta je tajlandski bat (1 baht = 3.15 dinara). Na dosta mesta se može plaćati karticama, ali potreban vam je i keš koji možete podignuti sa bankomata ili razmeniti u menjačnicama (iz evra ili dolara u bate).

– Uvek nosite kacigu kada se vozite skuterom. I ne zaboravite da se na Tajlandu vozi levom stranom.

– Posetite neki noćni market i probajte uličnu hranu, recimo pad thai i palačinke od kokosa. Idite na masažu barem jednom.

– Zdravo se kaže Sawadee ka ako ste žena i Sawadee krap ako ste muškarac. Hvala se kaže Kop khun ka za žene i Kop khun krap za muškarce.

Česta pitanja

Kakve su cene?

– Viza – platila sam 8400 dinara poslednji put kada sam aplicirala (ovo nije zvanična informacija)
– Povratna avionska karta – oko 700/800 evra
– Hrana – 50-150 bata (2-3 evra) na uličnim tezgama, a u restoranima od 200 bata pa naviše.
– Iznajmljivanje skutera – od 3000-3500 bata (~100e) pa naviše za mesec dana, u zavisnosti od lokacije i sezone.
– Co-working prostor – oko 3500-5000 bata (~100e ili više).
– Smeštaj – Zavisi od tipa smeštaja, lokacije i sezone. Iz mog iskustva ima bezbroj opcija i ima smeštaja za svačiji budžet.

Napomena: Sve cene variraju u zavisnosti od lokacije i sezone. 

Da li je preporučljivo putovati sam(a) na Tajland?

Na Tajlandu samo upoznala više solo putnika i putnica. Ima dosta ljudi koji putuju sami i Tajland važi za bezbednu destinaciju. Ako se potrudite, možete lako da upoznate druge putnike. Glavna mana samostalnog putovanja je što neki troškovi mogu biti viši (npr. smeštaj).

Za kraj

Ako ste se premišljali da li da posetite Tajland, nadam se da ste dobili odgovore na sva pitanja. Ja ću uvek preporučiti Tajland i brzo mi je postao jedna od omiljenih država kojoj jedva čekam da se vratim.

Pročitajte još: Život u Americi, Život u Holandiji.

Za vizuelni doživljaj Tajlanda, posetite moj Instagram profil.

Verified by MonsterInsights