Categories
Work and Travel

Kako da se spakuješ za Work and Travel i šta treba da uradiš pre odlaska u Ameriku

Ako čitaš ovaj tekst, to znači da si dobio/la vizu za leto u Americi! Čestitam! Ovde možeš da pročitaš kako da se spakuješ za Work and Travel i šta treba da uradiš pre nego što kreneš na put.

Obavi lekarski i zubarski pregled

Pre nego što uopšte počneš da razmišljaš o pakovanju kofera, zakaži pregled kod zubara i lekara. Zube sredi obavezno, jer možeš da se nađeš u (finansijskom) problemu ako moraš da popravljaš zube u Americi. Što se tiče lekara, proceni da li postoji neki pregled koji bi bilo dobro da uradiš pre odlaska.

Naravno, osigurani ste ako se povredite ili razbolite u Americi, ali ako postoji nešto što možete da rešite sada, uradite to.

Isplaniraj kako ćeš stići do krajnje destinacije

Smisli kako ćeš od poslednjeg aerodroma stići do svog grada. Sve karte koje možeš kupi online unapred, da ne moraš da misliš o tome kad sletiš. Ako ne znaš koji je najbolji način da stigneš do svog mesta, raspitaj se kod studenata koji idu u isto mesto kao ti ove godine ili su bili tamo prošle godine.

Šta obavezno treba da spakuješ?

Adapter – Ovo nemoj da zaboraviš i spakuj adapter(e) u lični prtljag, jer će ti verovatno zatrebati da puniš telefon nakon dugog puta. Adapter možeš da kupiš u prodavnicama tehnike, kao što su Gigatron, Win Win, itd.

Novac za početak – vrlo je bitno da propračunaš koliko para će ti biti potrebno za prvih par nedelja u Americi i poneseš tu sumu novca. Koliko će ti novca trebati zavisi od toga da li treba odmah da platiš kiriju za smeštaj, na koliko dobijaš platu, koliko je skupo mesto u koje ideš, da li imaš obroke na poslu, itd.

U mom slučaju, morala sam da ponesem dovoljno novca za prve dve nedelje. Platu sam dobijala svake druge nedelje, što znači da prvih 14 dana nisam imala nikakve prihode. Takođe, morala sam prvog dana da platim kiriju i depozit za smeštaj. Pored toga, postojala je gomila stvari koje sam morala da kupim u prve dve nedelje, jer je smeštaj bio slabo opremljen. Morala sam da kupim jastuk, posteljinu, pribor za jelo, fen za kosu… Moj savet je da ponesete i više novca nego što mislite da će vam trebati, za nepredviđene situacije i troškove.

Lekovi – ponesi neke osnovne lekove koje piješ u Srbiji. Neki lek protiv bolova, probiotik, nešto za prehladu, bol u grlu, kapi za nos i slično. Sve to možeš da kupiš i u Americi, ali je zgodno da imaš neke lekove za sobom od prvog dana, da ne moraš da ideš da kupuješ (a i trošiš novac) čim ti zatreba. Takođe, u Srbiji već znaš koji ti lekovi najviše odgovaraju. Ako se razboliš i treba ti neki drugi lek, ideš kod lekara koji će te pregledati i prepisati lek.

Udobna obuća – najverovatnije ćeš na poslu mnogo stajati ili hodati, tako da je udobna obuća neophodna.

Stare stvari (koje nemaš želju da vratiš kući) – odeća u Americi je generalno jeftinija i više se isplati šopingovati tamo, pa se mnogo studenata vrati kući sa gomilom novih stvari. Ako i ti planiraš da obnoviš garderobu u Americi, ponesi što više starijih stvari koje na kraju ne moraš da vraćaš kući. 

Hrana i piće – ovo se odnosi na one koji mnogo vole određenu hranu ili piće iz Srbije i ne mogu da se odreknu toga na ovih par meseci. Ljudi obično nose tursku kafu, supu iz kesice, plazmu, cedevitu… Ja nisam nosila ništa, jer mi je bilo zanimljivije da isprobavam američke proizvode dok sam u Americi, ali ako postoji nešto bez čega ne možeš, ponesi to (samo prvo proveri da li je dozvoljeno prenošenje tog proizvoda).

Za pušače – cigare – cigare u Americi su znatno skuplje, pa većina pušača ponese jedan boks cigara (jedan boks po osobi je dozvoljena količina).

Za konobare – basic odeća – Ako planiraš da tražiš posao kao konobar, ponesi neke neutralne stvari, jer je moguće da će vam one biti deo uniforme na poslu. Govorim o crnim i belim košuljama i majicama, crnim pantalonama, crnim patikama/cipelama i slično. Ako već u ormanu imaš nešto od toga, ponesi.

Ja sam na oba posla bila back server. Na jednom poslu sam nosila crne pantalone i njihovu majicu, a na drugom belu košulju i bež pantalone. Crne patike sam nosila na oba posla.

Šta još treba da znaš?

Nemoj da nosiš fen, peglu, figaro za kosu iz Srbije – njihova voltaža je drugačija, pa naši proizvodi ovog tipa uglavnom pregore ili jednostavno ne rade kad ih uključiš u američku utičnicu, čak i sa adapterom. Srećom, sve ovo nije skupo u Americi pa možeš bez problema da kupiš kad stigneš.

U lični prtljag/ carry on obavezno spakuj veš, čarape, odeću za par dana i četkicu za zube za slučaj da se desi da ti izgube kofer. 

U telefon upiši brojeve telefona bitnih kontakata, kao što su predstavnik agencije u Americi i poslodavac.

Spremi sva dokumenta, spakuj ih u fasciklu i čuvaj na sigurnom. Skeniraj dokumenta i sačuvaj ih i u tom formatu i uradi kopije.

Nemoj da pakuješ novac u check in kofer, jer može da se desi da izgube kofer. Kada su meni izgubili kofer, dobila sam ga tek posle 15 dana, a moglo je da se desi da mi nikad ne bude vraćen.

Za kraj, spremi se da dug put i naoružaj se svime što bi moglo da te zabavlja. 

Nadam se da sada znaš kako da se spakuješ za Work and Travel i da ćeš provesti nezaboravno leto u Americi!

Ako ti se svideo tekst, pročitaj moje Work and Travel iskustvo, kao i najčešće zablude o programu.

Verified by MonsterInsights