Categories
Putovanja Rusija

Moskva – zimski vodič

Pre dve godine sam išla u Moskvu da posetim moju dobru drugaricu Mašu, Ruskinju koju sam upoznala na razmeni u Americi. Uz nju sam na fenomenalan način obišla Moskvu i videla je iz svakog ugla. Moskva me je oduševila, jer je jedinstveni spoj istoka i zapada, moderna, ali i puna istorijskih znamenitosti. Ima sličnosti sa velikim evropskim gradovima, ali i mnogo toga specifičnog ruskog i unikatnog.

U poseti sam bila za vreme Božića pa je ceo grad bio fenomenalno ukrašen. Iako je nekih dana bilo -20 stepeni, ovo je moje omiljeno zimsko putovanje. Verovatno zato što sam uvek zamišljala da Rusiju posetim zimi i znala sam šta me čeka. Iako je Moskva postala moja omiljena zimska destinacija, planiram da joj se vratim i nekog leta da bih videla sve što sam propustila. Uz Mašinu pomoć, sastavljam ovaj vodič sa savetima kako stići do Moskve, šta obići, gde jesti i kako stići od tačke A do tačke B. Trudila sam se da vodič obuhvata i glavne turističke atrakcije, ali i one manje poznate aktivnosti , kao i praktične savete.

Valuta koja se koristi u rusiji je rublja, 1 RUB = 1.5 RSD.

Kako do Moskve?

Iz Beograda do Moskve lete Air Serbia i ruski Aeroflot i Red Wings. Cene povratnih karata se uglavnom kreću između 150 i 300 evra u većini slučajeva. Jeftinija varijanta je let iz Budimpešte Wizz Air-om gde može da se nađe let za pedesetak evra. Od Beograda do Budimpešte je povratna karta vozom 26 evra, a autobusom ili kombijem 40-50.

Viza za Rusiju vam nije potrebna ako ste građanin Srbije, dok za one sa EU pasošem jeste.

Prevoz u Moskvi

Metro je najbrži i najlakši način da u Moskvi dođete od tačke A do tačke B. Postoji i nadzemni gradski prevoz u vidu autobusa, trolejbusa, tramvaja. Ja sam se po gradu vozila samo metroom i bez problema stigla na svaku destinaciju. Ulaznice za metro su jeftine i mogu da se kupe na metro stanicama. Možete kupiti jednu ili više vožnji, a postoji i Troika kartica, plastična kartica sa kojom imate popust za svaku vožnju. Troika karticu možete koristiti za sve vrste gradskog prevoza (i podzemni i nadzmeni) i možete je dopuniti na automatima na metro stanicama. 

Cena jedne vožnje je 55 rubalja ili 36 rubalja uz Troika karticu.

Šta posetiti?

Crveni Trg

Crveni trg je glavni i najpoznatiji trg Moskve. Ovo je bilo prvo mesto gde sam otišla kad sam stigla u Moskvu i na mene je ostavilo veliki utisak. Ako pogledate oko sebe dok stojite na Trgu, videćete sve ono što vam padne na pamet kada pomislite na Moskvu. Tu je Hram Vasilija Blaženog, poznat u celom svetu zbog specifičnih šarenih kupola i živopisnih boja koji mu daju jedinstven izgled. Nigde u Moskvi nema više istorije nego na Crvenom trgu. Ovde se nalaze Kremlj i Lenjinov mauzolej, tržni centar GUM, Istorijski muzej, itd.

moskva-zimski-vodic

Ako Moskvu posetite za vreme novogodišnjih praznika na Crvenom trgu ćete videti i Božićni market. Zimi je ceo Trg predivno ukrašen, ukrasi su svuda i sve oko vas svetli i treperi. U ovo doba godine Moskva stvarno blista i imate sreće ako je baš tad posetite!

Kako je ovo ubedljivo najpoznatija turistička atrakcija u Moskvi, očekujte mnogo posetilaca u bilo koje doba godine.

Kremlj

Kremlj je ogroman istorijski kompleks u centru Moskve. Ovaj simbol Rusije je mesto gde su nekada bili krunisani ruski carevi. Ovaj istorijski kompleks se sastoji od nekoliko palata i crkvi, a obuhvata i nekoliko muzeja. Maša i ja smo u Kremlju posetile Oružanu palatu (Armory Chamber). U ovoj palati se nalaze najdragoceniji predmeti carske riznice. Ovde možete videti rusku odeću za krunisanje, oklope i kočije, predmete pravoslavne crkve, vredne predmete od zlata i srebra ruskih, ali i evropskih majstora, itd. Ukupno ima preko 4000 predmeta primenjene umetnosti koji datiraju iz perioda od 4. pa sve do 20. veka. Zbirka predmeta je stvarno fantastična i svako će pronaći nešto što mu je interesantno, pa preporučujem da vam ovo obavezno bude na to do listi, pogotovo ako vas zanima istorija. Ako vas ova postavka zaintrigira, možete kasnije produžiti u Istorijski muzej koji se takođe nalazi na Crvenom trgu.

Ulaznica za Oružanu palatu košta 700 rubalja, a možete uzeti i slušalice na kojima ćete slušati audio vodiča.

GUM

GUM (Главный универсальный магазин) je tržni centar u samom srcu Moskve koji postoji već 120 godina. Još jedan simbol Moskve ni po čemu nije običan šoping centar iako se u njemu se nalazi veliki broj radnji najpoznatijih svetskih ekskluzivnih brendova. GUM treba posetiti čak i ako ne planirate da kupujete bilo šta, zato što uopšte ne izgleda kao naši tržni centri, već se nalazi unutar jedne predivne zgrade koja je pravi spomenik arhitekture. Fenomemalno je dekorisan i spolja i unutra, a čak postoji i fontana u sred tržnog centra.

Zimi se ispred GUM-a nalazi i klizalište gde možete da iznajmite klizaljke i klizate ili da odgledate neki nastup na ledu koji je često besplatan! Mi smo ovde gledale balet na ledu Labudovo jezero, za koji se ulaz nije plaćao, dok smo pile kuvano vino da se ugrejemo. 

Vozi se metrom i razgledaj stanice

Nigde u svetu stanice gradskog prevoza ne izgledaju kao u Moskvi. Verovatno kada pomislite na stanicu metroa, zamislite neki skroz običan, moderan, neukrašen, nekada i prljav prostor. Za Moskvu to ne važi. Ovde je svaka stanica metroa posebno umetničko delo. Stanice moskovskog metroa ukrašene su velikim lusterima, mozaicima, slikama i statuama. Ne samo da metro odlično povezuje sve delove Moskve nego i stanice izgledaju kao muzej. Ako mi ne verujete, pogledajte ovaj tekst. Ovo je još jedan razlog da u Moskvi definitivno koristite metro kao glavno prevozno sredstvo.

Izbegavajte da se vozite metroom u vreme kada ljudi idu na posao i vraćaju se sa posla da biste izbegli rush hour kada je neverovatna gužva.

moskva-zimski-vodic

Muzej Mihaila Bulgakova i Patrijaršijski ribnjaci

Za ljubitelje književnosti, Bulgakova i Majstora i Margarite, ovaj mali muzej je must! U suprotnom, verovatno vam neće biti posebno interesantan. Ja sam bila presrećna što sam baš tad imala priliku da posetim muzej, pošto sam par meseci ranije pročitala Majstora i Margaritu i bila opčinjena ovim delom! Muzej Mihaila Bulgakova je, u stvari, stan u kome je Bulgakov nekada živeo, njegova prva adresa u Moskvi. U stanu 50 se nalaze njegove stare stvari koje vam pružaju uvid u život Bulgakova za vreme SSSR-a. U hodniku zgrade su se posetioci muzeja potpisivali, pisali citate i crtali motive iz njegovih dela.

moskva-zimski-vodic

Cena karte je vrlo povoljna (50-150 rublja), dok je za studente ulaz besplatan, a postoje i različite ture na engleskom i ruskom.

Ako posetite Muzej Bulgakova, prošetajte se i do Patrijaršijskih ribnjaka, koji su u blizini. Ako ste čitali roman Majstor i Margarita, znate da je ovo jedno ovo mesto gde počinje radnja romana. Patrijaršijski ribnjaci su sada park sa jednim manjim jezerom u sredini. Ovde su podignuti spomenici Bulgakovu i poznatom piscu basni Ivanu Krilovu. Takođe, videćete poznati znak Ne razgovarajte sa strancima iz Bulgakovljevog romana.

Pošto je ovo jedan od ekskluzivnih kvartova Moskve, ovde ćete lako naći kul kafiće i dobre restorane.

Prošetaj Arbat ulicom

Arbat je jedna od najpopularnijih ulica u Moskvi za šoping i za šetnju. Ovo je pešačka zona sa puno radnji, prodavnica suvenira, kafića, odnosno moskovska verzija ovog tipa ulice koji postoji u skoro svakoj evropskoj prestonici. U prošlosti, ova ulica je bila jedna od najelitnijih ulica Moskve gde su živele imućnije porodice i mnoge poznate ličnosti. U Arbat ulici je svojevremeno živeo i Puškin sa porodicom, a njegov stan je danas kuća-muzej posvećen poznatom pesniku. 

Od lokalaca sam čula da cene suvenira u Ulici Arbat mogu biti visoke, pa suvenire nisam kupovala ovde.

Univerzitet Lomonosov i pogled sa Vorobyovy Gory

Ako želite da predahnete od gradske gužve, a i dalje imate savršen pogled na Moskvu, ovo je ruta za vas. Vorobyovy Gory ili Vrapčeva brda predstavljaju jednu od najviših tački Moskve. Ovde postoji vidikovac sa koga se pruža panoramski pogled na Moskvu, a sa druge strane se nalazi Moskovski državni univerzitet Lomonosov, do kog se možete prošetati.

Zanimljivo je da je Lomonosov najstariji univerzitet u celoj Rusiji. Glavna zgrada univerziteta je jedna od tzv. Staljinovih sedam sestara ili Stalinskie Vysotki, kako ih Rusi nazivaju, odnosno jedan od sedam solitera izgrađenih u istom stilu za vreme Staljina. Ovaj kraj je popularno izletište sa divnom prirodom gde možete da se šetate i po nekoliko sati, što smo mi i uradile, a ako nemate dovoljno vremena za opuštanje možete doći samo da vidite pogled sa vidikovca.

moskva-zimski-vodic

Pogledaj balet ili operu

Ako ste ljubitelj ove vrste umetnosti, Moskva je definitivno grad u kome treba da odgledate neki balet ili operu. Ruski kompozitori su napisali impresivan broj remek-dela koje možete da čujete i vidite u pozorištima. Meni je gledanje baleta u Moskvi bila velika želja godinama. Najpoznatije pozorište gde možete gledati balet je naravno grandiozni Boljšoj teatar. Preporučujem da se do ovog pozorišta prošetate čak i ako ne gledate predstavu, jer je ova impresivna građevina pozorište koje je poznato u celom svetu. Pošto su cene karata u Boljšoju bile preskupe kada sam ja bila u Moskvi, odlučila sam da balet gledam u Stanyslavskogo pozorištu, jer su cene bile pristupačnije. Gledale smo balet Sneguročka, za koji do tad nisam čula, ali je bio odličan. Tako smo na divan način provele veče. Usput sam saznala da je Sneguročka poznati lik u mnogim ruskim pričama – ćerka Deda Mraza.

Karte za Boljšoj teatar nisu uvek skupe i zato ih potražite na vreme, jer ako kupujete dosta unapred, sigurno ćete naići na dobre cene.

Divi se skulpturama od leda u Parku Pobede

U zimskim mesecima možete da provedete popodne tako što ćete prošetati do nekog parka i razgledati fascinantne skulpture koje su napravljene od leda. Kada sam ja bila u Moskvi, ovakve skulpture sam videla na nekoliko mesta, ali mi smo otišle u Park Pobede. U parku je bilo mnogo vrhunskih (i ogromnih) skulptura od leda koje smo satima razgledale i slikale. 

moskva-zimski-vodic

Park Pobede ima i bogatu istoriju – posvećen je svim vojnicima koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Na ovom mestu je Napoleon uzalud čekao da mu Rusi predaju ključeve od grada, a u blizini parka se nalazi Trijumfalna kapija koja je simbol pobede Rusije nad Napoleonom. U parku se nalazi veliki broj spomenika, kao što je Spomenik pobedi, a i Muzej Velikog otadžbinskog rata.

Kupi suvenire u Izmailovu

U delu grada koji se zove Izmailovo postoji veliki buvljak koji je odlično mesto za kupovinu suvenira. Ovde ćete naći sve, od klasičnih magneta i privezaka preko babuški i suvenira sa likom Putina do šubara i vintidž stvari. Ni na jednom drugom putovanju nisam kupila više suvenira po nižoj ceni, a na nekim tezgama možda uspete i da spustite cenu.

U blizini se nalazi još jedan kulturni kompleks Kremlja – bajkoviti Kremlj Izmailovo koji vam može biti interesantan.

Još par ideja:

• Uživaj u pogledu na Hram Hrista Spasitelja 

• Doživi umetnost u Puškinovom muzeju likovne umetnosti

• Poseti najurbaniji deo Moskve – Moskva city

• Posetite još neki od lepih parkova, kao što je Gorki park, ako bude lepo vreme

Gde i šta jesti?

Moja omiljena jela koja sam probala u Rusiji su blini (ruska verzija palačinke, slična našim palačinkama) i kavijar, a zanimljivo je bilo jesti i Olivier salatu – originalnu verziju ruske salate. Takođe, obavezno probajte boršč, jer ne možete reći da ste bili u Rusiji, a da niste probali ovu poznatu rusku čorbu, koja se pravi od cvekle. 

Dobar moderni restoran u kome sam bila se zove Chips, a poslastičarnica gde sam pojela najveće parče čokoladne torte ikad – I Love Cake. Ipak, omiljeno mesto mi je lanac restorana brze hrane Krosha Kartoshka u kome se služi pečeni krompir sa najrazličitijim dodacima.

moskva-zimski-vodic

Kada je u pitanju ruska kuhinja, Maša preporučuje restorane Ruski i Mary Vanna, a kaže da sledeći put kada dođem u posetu moram da probam gruzijsku hranu.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan ako planirate put u Moskvu i da ćete se uskoro odlučiti da posetite ovaj fenomenalan grad.

Ako i vi imate neku preporuku za aktivnosti, zanimljiva mesta i dobru hranu u Moskvi, pišite u komentarima.

moskva-zimski-vodic
Ovom prilikom bih želela da se zahvalim Maši za veliku pomoć u pisanju ovog teksta!

Za još inspiracije za putovanja, pogledajte moje ostale tekstove.

Verified by MonsterInsights